Odmowa sprzedaży produktu

• Autor wątku Autor wątku magruc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magruc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

mam taki problem, zakupiłam w hurtowni elektronicznej lampę, umowa została zawarta i była w trakcie realizacji (płatność przy odbiorze). Zakupu dokonałam przez portal Ceneo. Po 3 dniach dostałam telefon, że zamówienie zostało anulowane, ze względu na błąd w cenie (lampa normalnie kosztuje 500 zł, w hurtowni była wystawiona za 219zł). Wydaje mi się to nie w porządku, lampa od paru dni była wystawiona w tej cenie. Chciałabym zapytać się czy obowiązują tutaj jakieś prawa konsumenta?

Z góry dziękuję za wskazówkę co zrobić w tej sytuacji.
Pozdrawiam!

Czy mogłeś być świadomy zaniżonej ceny tej lampy? Było więcej sklepów sprzedających ten towar? Temat jest śliski. Z jednej strony możesz domagać się spełnienia zawartej umowy kupna sprzedaży, z drugiej strony sprzedawca może probować powołac się na błąd oświadczenia woli. Co w razie sporu powie sad, to już nikt ci nie powie.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Tak, była to najniższa cena na Ceneo, dlatego złożyłam zamówienie w tym sklepie. Cenny w innych sklepach były ok 500zł. Sprzedawca przez telefon powiedział, że cena ta wynika z błędu pracownika i nie sprzeda lampy po tej cenie.

Możesz domagać się wydania towaru - umowa została zawarta w sposób prawidłowy. Błąd w cenie nie był wynikiem Twojego błędu lecz najprawdopodobniej błędu sklepu, zatem sprawa jest prosta i logiczna. Za błędy sklepu konsument nie odpowiada.

To co zrobisz zależy od Ciebie.

A jakie mam możliwości w tym momencie?

Wyślij na adres siedziby firmy (najlepiej listem poleconym ZPO) wezwanie do wydania towaru.

Powrót