Odmowa sprzedaży

• Autor wątku Autor wątku blazej42
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blazej42

Użytkownik
Odpowiedzi
269
Klient pełnoletni za drobne zakupy w saloniku prasowym typu : gazeta oraz kupon lotto w łącznej kwocie 12 zł chciał zapłacić całą kwotę monetami 1 groszowymi . Obsługująca, sprzedawca odmówiła sprzedaży i przyjęcia tej kwoty w postaci 1 groszówek na zasadzie "nie bo nie" oraz " nie mam teraz czasu liczyć bo liczę przyjęcie prasy oraz towaru oraz obsługuję klientów " . W czasie tego zdarzenia salonie było 2 klientów oprócz kupującego .
Pytania:
1. Czy sprzedawca może odmówić sprzedaży towaru w takim przypadku jak to opisałem ?
2.Jakie prawne kroki może podjąć kupujący - klient , tak aby zakupione artykuły zostały mu natychmiast sprzedane , wydane za tą właśnie kwotę 12 zł w postaci monet 1 groszowych ?

Ostatnia edycja:
blazej42 napisał:
1. Czy sprzedawca może odmówić sprzedaży towaru w takim przypadku jak to opisałem ?
2.Jakie prawne kroki może podjąć kupujący - klient , tak aby zakupione artykuły zostały mu natychmiast sprzedane , wydane za tą właśnie kwotę 12 zł w postaci monet 1 groszowych ?
1. Nie może.
2. Żadnych. Istnieje swoboda zawierania umów. Jak sprzedający odmawia zawarcia to jego sprawa. Możesz iść do konkurencji, poskarżyć się w PIH co nic nie da i pozwać sprzedającego w drodze cywilnej jak znajdziesz podstawy.

Ciekawe, co zrobiłby sprzedawca gdyby przy kasie pojawił się klient z 1 groszówkami i już nadgryzionym batonikiem?

edi_dur napisał:
Ciekawe, co zrobiłby sprzedawca gdyby przy kasie pojawił się klient z 1 groszówkami i już nadgryzionym batonikiem?

Mógłby zadzwonić po Policję i stwierdzić że doszło do uszkodzenia mienia, kradzieży?.
Przed zakupem towar nie jest Twój, nawet jeśli masz pieniądze.

Powrót