Odmowa stażu

• Autor wątku Autor wątku PapaBubu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PapaBubu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
kilka tygodni temu zarejestrowałam się w Urzędzie Pracy. Wczoraj dostałam informację na maila o ofercie stażu w jednej placówce z numerem telefonu, w zawodzie niezupełnie związanym z moim wykształceniem (jestem fizjoterapeutą a proponowane stanowisko to rejestrator medyczny).
Aktualnie rozmawiam z innymi placówkami w sprawie stażu w swoim zawodzie, nie chcę więc stażu proponowanego przez Urząd Pracy. Jak mogę to załatwić nie tracąc statusu osoby bezrobotnej? Czy muszę tam zadzwonić? Mam powiedzieć, że nie chcę tego stażu u nich?

W ślad za emailem dostaniesz zaraz wezwanie listowne w związku z ofertą stażu... i wtedy trzeba zgłosić się osobiście i podjąć decyzję czy ofertę przyjmujesz czy odrzucasz. Jeśli odrzucisz, to musisz wskazać powód odmowy. Oferta stażu nie musi tez wcale być w zawodzie wyuczonym.
Składając odmowę przyjęcie propozycji, same prowadzenie rozmów z pracodawcami to żaden argument. Trzeba będzie udokumentować konkretne już działania pracodawcy/ców w celu przyjęcia Cię na staż, czyli... złożony do PUP imienny wniosek o zorganizowanie stażu. W przeciwnym przypadku takie tłumaczenie jest niewiarygodne i niewiele da.

Więc co mi pozostaje? Mam iść na rozmowę i próbować "zniechęcić" do siebie pracodawcę? Kompletnie nie odpowiada mi proponowane stanowisko, jestem załamana....Będzie to moja pierwsza "praca" i nie chcę stracić 6 miesięcy na odbieranie telefonów. Chcę pracować z pacjentami i wiem, że za niedługo sama znajdę sobie zatrudnienie. Więc zależy mi na wykręceniu się z tego.

Skoro nie jesteś w stanie przyjąć oferty-wyrejestruj się z PUP.

W tym sęk, że nie chce tego robić, bo chcę załatwić sobie staż w SWOIM zawodzie.

To może wyrejestruj się na czas dopóki go nie znajdziesz. Potem zarejestrujesz się ponownie, a pracodawca złoży wniosek. W obecnej sytuacji argumentacja dot. poszukiwania wymarzonego stażu przy braku jakichkolwiek konkretów nie przejdzie.
Weź jednak pod uwagę, że nawet jak znajdziesz pracodawcę nie ma 100% pewności, że PUP przyzna miejsce pracodawcy. Złożenie wniosku nie gwarantuje zorganizowania stażu.

Ostatnia edycja:
Powrót