Odmowa stażu

• Autor wątku Autor wątku qwerty123456dtudyt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qwerty123456dtudyt

Zbanowany
Odpowiedzi
40
Witam,
wie ktoś co grozi za nie podjęcie stażu, ale takiego co wniosek wysłała firma do up.
Staż jeszcze nie został zatwierdzony ale jak zostanie to go nie podpiszę zwyczajnie bo firma jest bardzo nierzetelna i po prostu nie chcę tam pracować.
Chodzi mi głównie czy stracę status bezrobotnego na 4 miesiące?

A jest we wniosku wskazany z imienia i nazwiska jako kandydat do stażu?

Czyli jeśli wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie zostanie Pan zaproszony przez PUP po skierowanie... i o ile nie będzie dowodów, że faktycznie firma jest nierzetelna (cokolwiek do znaczy), to Pana odmowa niestety może skutkować utratą statusu.

Czyli jak nie podpisze wniosku przed rozpoczęciem stażu to będzie tak samo traktowane jakbym sobie zrezygnował w czasie jego trwania już po podpisaniu?
Co do nierzetelności firmy to beznadziejna atmosfera, upominanie się o należną kasę oraz chyba najważniejsze złożenie wniosku o staż z dwumiesięcznym opóźnieniem podczas gdy musiałem tam robić i czekać na ten staż bez żadnej umowy jakby.

qwerty123456dtudyt napisał:
Czyli jak nie podpisze wniosku przed rozpoczęciem stażu to będzie tak samo traktowane jakbym sobie zrezygnował w czasie jego trwania już po podpisaniu?
Bezrobotny nie podpisuje wniosku.... Wniosek składa potencjalny pracodawca.
Co do nierzetelności firmy to beznadziejna atmosfera, upominanie się o należną kasę oraz chyba najważniejsze złożenie wniosku o staż z dwumiesięcznym opóźnieniem podczas gdy musiałem tam robić i czekać na ten staż bez żadnej umowy jakby.
O kasę na stażu nie będzie się Pan upominał bo może Panu płacić wyłącznie PUP. Co do reszty zastrzeżeń czy cokolwiek zostało temu pracodawcy udowodnione przez sąd? Jeśli nie, to są zwykłe pomówienia i nie stanowią podstawy do odrzucenia oferty.
P.S. Praca "na czarno" jest karalna. Jeśli tym argumentem się Pan posłuży proszę oczekiwać dalszych kroków prawnych... aż do postępowania przed sądem.

Kosssz napisał:
Bezrobotny nie podpisuje wniosku.... Wniosek składa potencjalny pracodawca.
No ale bezrobotny musi go zaakceptować, podpisać w urzędzie, że się zgadza.
Co do pracy an czarno to pracownik musi się zgodzić na takie coś przecież, ja tak nie maiłem, miał być od razu wniosek o staż no a zanim rozpatrzą to miałem "umowę wewnętrzną", a że coś się ociągali z tym wnioskiem to tak zeszło dwa miesiące.
Co w takim wypadku robić jeżeli firma nie wycofa wniosku - mówić w urzędzie cokolwiek ot tym? Bo utrata statusu bezrobotnego to w sumie nic nie znaczy, inną pracę znajdę w ciągu miesiąca. Jednak myślę, że już żadnego stażu by mi nie przyznali wtedy.

Co do pracy an czarno to pracownik musi się zgodzić na takie coś przecież, ja tak nie maiłem, miał być od razu wniosek o staż no a zanim rozpatrzą to miałem "umowę wewnętrzną", a że coś się ociągali z tym wnioskiem to tak zeszło dwa miesiące.
Czyli pracował Pan na czarno.

Nikt chyba Panu nie przystawił broni do głowy, że musi Pan tam pracować... zrobił Pan to na własną odpowiedzialność licząc na obiecane "gruszki na wierzbie" jednocześnie łamiąc prawo.

Nie ma pracy - nie ma stażu, takie już jest.
Co do samego wniosku, wystarczy, że będę mieć byle jaką umowę nawet na 1 dzień. Wtedy z automatu wniosek o staż jest usuwany z urzędu.

Powrót