odmowa uzasadnienia wyroku WSA

• Autor wątku Autor wątku sionka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sionka

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam,
Bardzo proszę o pomoc. Dnia 19 grudnia na rozprawie przed WSA zapadł wyrok oddalający moja skargę. Nie byłam obecna na tej rozprawie. W dniu 30 grudnia osobiscie zlozylam wniosek o sporzadzenie uzasadnienia wyroku.

Dnia 10. lutego WSA wydal postanowienie o odmowie sporzadzenia wyroku,gdyz zlozono wniosek po uplywie terminu 7-dni na wniesienie wniosku o sporzadzenie uzasadnienia. Postanowienie zawieralo pouczenie o molziwosci wniesienia zazalenia na to postanowienie do NSA w ciagu 7 dni, jednak termin ten minal (korespondencje odczytalam dopiero dzis).

Proszę o informacje, cy w jakikolwiek sposob mozna wnosic o przywrocenie terminu na wniesienie zazalenia do NSA,aby wydano uzasadnienie wyroku z dnia 19.12? Jak wyglada sprawa dostarczenia stronie wyroku chocby bez uzasadnienia, jesli nie bylam obecna na rozprawie, tak aby moc wniesc skarge kasacyjna?

art. 86 § 1 P.p.s.a., jeżeli strona nie dokonała w terminie czynności w postępowaniu sądowym bez swojej winy, sąd na jej wniosek przywróci termin. Pismo z wnioskiem o przywrócenie terminu wnosi się do sądu, w którym czynność miała być dokonana w terminie siedmiu dni od czasu ustania przyczyny uchybienia, uprawdopodobniając równocześnie okoliczności wskazujące na brak winy w uchybieniu terminu

sionka napisał:
tak aby moc wniesc skarge kasacyjna?
skargę może sporządzić tylko profesjonalista,

niestety

Art. 177. Termin, tryb wniesienia skargi kasacyjnej
§ 1. Skargę kasacyjną wnosi się do sądu, który wydał zaskarżony wyrok lub postanowienie, w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia stronie odpisu orzeczenia z uzasadnieniem.
§ 2. Termin do wniesienia skargi kasacyjnej dla stron wiąże również prokuratora, Rzecznika Praw Obywatelskich i Rzecznika Praw Dziecka. Jeżeli jednak orzeczenia nie doręcza się stronie prokurator, Rzecznik Praw Obywatelskich i Rzecznik Praw Dziecka mogą w terminie trzydziestu dni od dnia wydania orzeczenia wystąpić o sporządzenie uzasadnienia orzeczenia i wnieść skargę kasacyjną w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpisu orzeczenia z uzasadnieniem.

Pani Agnieszko, dziękuję za odpowiedź.
Niemniej nadal nie rozumiem, w jaki sposób liczyć terminy. Wydano postanowienie o odmowie uzasadnienia wyroku, od którego to postanowienia minął termin na wniesienie zażalenia do NSA. Tym samym, wyroku "bez uzasadnienia" nie otrzymałam.
W jaki więc sposób wnieść skargę kasacyjną (poprzez profesjonalistę)? Złożyć wniosek o wydanie wyroku bez uzasadnienia? Złożyć wniosek o przywrócenie terminu na wniesienie zażalenia na postanowienie o odmowie wydania uzasadnienia? Wniosek o przywrócenie terminu na wniesienie na powyższe postanowienie składam, rozumiem, w WSA - jeśli WSA nie uzna mojego wniosku, jaki jest bieg dla ww. terminów?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

moim zdaniem jest za późno, tłumaczenie "nie byłam" na sprawie" nie jest żadnym usprawiedliwieniem.
Jeżeli Pani sprawa dot. decyzji o przyznaniu zasiłku celowego z opóźnieniem to wynik sprawy był oczywisty

Dziękuję za uwagę. Proszę mimo wszystko o odpowiedź na moje pytania:
Skarga została oddalona, ja jako strona chcę wyrok zaskarżyć w skardze kasacyjnej. Proszę o podpowiedź, w jaki sposób można to zrobić, biorąc pod uwagę wyżej wymienione okoliczności.

skarga kasacyjna nie może być skutecznie wniesiona bez uprzedniego wniosku o sporządzenie uzasadnienia.

Biorąc pod uwagę to co Pani napisała nie widzę możliwości skutecznego wniesienia skargi kasacyjnej

sionka napisał:
biorąc pod uwagę wyżej wymienione okoliczności.

jest to niemożliwe - termin na wniosek o uzasadnienie przepadł, więc go nie będzie

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/282101BEC8

Jeżeli zatem żadna ze stron nie złożyłaby wniosku o uzasadnienie wyroku oddalającego skargę, motywy tego rozstrzygnięcia nie byłyby w przyszłości znane.

z opisu sprawy nie wynika, aby nie dotrzymala pani terminu nie z wlasnej winy

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/A1E29563F5

Przywrócenie terminu do dokonania czynności w postępowaniu może nastąpić wyłącznie na wniosek strony (art. 86 § 1 p.p.s.a.). Z wniosku strony Sąd czerpie zatem wiedzę zarówno o przyczynie uchybienia terminu, jak i o tym, kiedy przyczyna ta ustała.
Zgodnie z art. 87 § 1 p.p.s.a. pismo z wnioskiem o przywrócenie terminu wnosi się do sądu, którym czynność miała być dokonana, w ciągu siedmiu dniu od czasu ustania przyczyny uchybienia terminu. W tym przypadku pozostaje poza sporem, że przyczyna uchybienia terminu, jaką był brak wiedzy o zapadłym wyroku, upłynęła najpóźniej w dniu 14 lutego 2011 r., kiedy to pracownik sądu poinformował skarżącego o dacie wydania wyroku, jego treści i możliwości wnioskowania o przywrócenie terminu do złożenia wniosku o uzasadnienie wyroku. Termin, o którym mowa w art. 87 § 1 p.p.s.a., upłynął zatem 21 lutego 2011 r. Wniosek o przywrócenie terminu został złożony dopiero 11 marca 2011 r. i jako taki podlegał odrzuceniu na podstawie art. 88 p.p.s.a. Wskazany przepis (art. 88 p.p.s.a.) nie daje przy tym sądowi możliwości wyboru konsekwencji złożenia wniosku po terminie. Świadczy o tym sposób jego sformułowania "Spóźniony (...) wniosek sąd odrzuci.". Jeżeli zatem sąd stwierdzi wniesienie wniosku po upływie ustawowego terminu, musi wydać postanowienie o jego odrzuceniu. Ustawodawca nie pozostawia bowiem decyzji w tym zakresie swobodnemu uznaniu sądu. Z tych względów powołane w zażaleniu okoliczności, świadczące o braku wiedzy strony co do przepisów postępowania czy też mające podważać prawidłowość wyroku i zaskarżonej decyzji bądź wskazywać na możliwość wyrządzenia skarżącemu szkody, wobec niespełnienia wymogów formalnych wniosku o przywrócenie terminu, nie mogą być brane pod uwagę.

Ostatnia edycja:
Rozumiem. Dziękuję za informacje

Powrót