Odmowa uznania reklamacji.

• Autor wątku Autor wątku haszczur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
haszczur

haszczur

Stały bywalec
Odpowiedzi
878
Witam, chciałbym uzyskać poradę w następującej sprawie.
We wrześniu 2015 roku kupiłem nową oryginalną Renault pompę oleju i panewki do silnika samochodowego. Zakupu dokonałem w sklepie stacjonarnym zajmującym się sprzedażą części do samochodów francuskich (nie jest to żaden przy salonowy sklep ani autoryzowany dealer). Pompa wraz z panewkami została zamontowana w uprawnionym warsztacie mechaniki pojazdowej na co posiadam protokół montażu. Wszystko działało do końca stycznia 2017 r. i nagle turbina w samochodzie zatarła się, oddałem ją do sprawdzenia na gwarancji. Opinia pisemna jest tej treści, że powodem uszkodzenia turbiny są opiłki w układzie smarowania pochodzące z INNEJ części silnika. Mówiąc krótko to nie wina turbiny. Pozostało szukanie sprawcy, okazało się, że to pompa oleju wyciera się wewnątrz i generuje opiłki metalu z obudowy. Uszkodzeniu uległy panewki, wał i w.w. turbina. Udałem się do sklepu w którym zakupiłem ową pompę w celu zgłoszenia reklamacji. W dniu 23 02 2017 r. dostarczyłem ekspertyzę turbiny wraz z kosztorysem naprawy, fakturę na remont silnika z uprawnionego zakładu mechaniki pojazdowej i rachunki za części niezbędne do przeprowadzenia naprawy. Od pracownika sklepu uzyskałem informację, że z tymi pompami są problemy i sklep jest ubezpieczony w Hestii tak więc nie powinno być tu problemów z uznaniem reklamacji. Po niespełna 2 tygodniach od zgłoszenia otrzymałem list polecony od właściciela sklepu zatytułowany Odpowiedź na reklamację na zasadach rękojmi podstemplowany pieczątką sklepu i podpisany przez niego.
W liście tym poinformowany zostałem, że działając w oparciu o przepisy Kodeksu Cywilnego regulujące postępowanie reklamacyjne opisane w art.556-576 z przykrością informujemy, że jesteśmy zmuszeni do odmowy uznania reklamacji.
W uzasadnieniu odmowy analizując datę zakupu oraz datę zgłoszenia reklamacyjnego zachodzi przesłanka opisana w art. 556.2 Kodeksu Cywilnego. Przedłożone przez Pana dokumenty nie wskazują na to, że zakupiona przez Pana pompa posiadała wadę w chwili zakupu. Stwierdzamy, że reklamowane uszkodzenie nie jest wadą ukrytą i w żaden sposób nie ponosimy odpowiedzialności za jej powstanie.

W związku z powyższym prosiłbym o udzielenie porady jakie podjąć kroki, jestem przekonany, że sklep chce mnie po prostu zbyć.

Z góry dziękuję.

Nie ma mądrej głowy aby udzielić porady?

Prawdopodobnie czeka Cię sąd, jeżeli sprzedawca nie będzie chciał zapłacić dobrowolnie. Zgodnie z przepisami o rękojmii za wady domniemanie, że wada istniała w chwili wydania, to rok czasu od daty zakupu. Po tym okresie udowodnienie tego faktu ciąży na kupującym.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Niestety od chwili zakupu do ujawnienia się wady bądź usterki upłynęło 17 miesięcy. Mam jeszcze jedno pytanie dużo się mówi, że po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej okres rękojmi wynosi 2 lata. Do jakich sytuacji ma to zastosowanie i jak w takim razie rozumieć art.568 kodeksu cywilnego?

Ostatnia edycja:
Powrót