odmowa uznania zwrotu towaru

• Autor wątku Autor wątku ultimately
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ultimately

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry!
Zamówiłam w internecie skórzaną torbę, która okazała się być produktem powystawowym, pełnym rys i zadrapań. Odesłałam torbę na drugi dzień- z metką i formularzem zwrotu, w którym jednak nie napisałam nic o uszkodzeniach. Sklep obwinia mnie za wady i nie przyjmuje zwrotu.
Czy mogę reklamować torbę jako towar niezgodny z umową?
Wiem, że powinnam była napisać o uszkodzeniach, ale myślałam że mogę odstąpić od umowy z dowolnego powodu, a torba kompletnie mi się nie podobała i nie chciałam też wymiany.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Nie mam żadnego protokołu. Zakupu dokonałam w sklepie internetowym, a nie na aukcji. Jestem w 100% przekonana, że nie było adnotacji, że towar jest powystawowy lub używany. W środku torby była taka mała pomarańczowa nalepka z ceną, a torba miała rysy.

Na stronie UOKiK jest informacja, że można odstąpić od umowy bez podania przyczyny, dlatego po prostu odesłałam torbę. Nie chciałam wymiany na nową, ponieważ torba mi się nie podobała. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy da się jeszcze coś zrobić?

O ile odstąpiłaś od umowy w prawidłowy sposób, to Twoje odstąpienie jest skuteczne. Żądaj zwrotu pieniędzy. Jeśli sprzedawca twierdzi, ze odesłałaś uszkodzony towar, to niech Ci to udowodni - okaże protokół szkody sporządzony przed odbiorem przesyłki bez zastrzeżeń.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Sklep próbuje mnie zbyć. Odesłałam towar 1 września. Później dostałam maila o odmowie przyjęcia zwrotu. Rozmawiałam z nimi na infolinii, gdzie polecono mi napisać jeszcze jednego maila do działu zwrotów. Czekałam na odpowiedź ponad 3 tygodnie mimo ponagleń z mojej strony. Wczoraj dostałam maila o treści :
"Witamy,

Zwróciła Pani produkt podając przyczynę zwrotu "produkt nie daje się na prezent/ zły rozmiar" nie zgłosiła Pani iż produkt dostała Pani uszkodzony, nie zgłosiła Pani reklamacji.

Dział zwrotów poinformował Panią, że nie przyjmujemy zwrotu i chcemy odesłać do Pani zakupioną torbę."

Obawiam się, że teraz nic mi nie odpiszą. Może powinnam wysłać do nich list polecony?

Tak. Telefonicznie zaraz po tym jak odrzucili zwrot, a potem mailowo do Działu Zwrotów.
Sama jestem sobie winna, bo mogłam to od razu zaznaczyć w formularzu. Myślałam, że oni mają świadomość że wysłali mi towar powystawowy. Mam jeszcze szansę na uznanie reklamacji?

Nie masz. Odstąpienie jest skuteczne, ale mogą Cię obciążyć za uszkodzenia. Wyślij im pisemne wezwanie do zapłaty, a jeśli nie poskutkuje, to poproś o interwencję rzecznika konsumentów.

Bardzo dziękuję za pomoc. Konsultant na infolinii powiedział mi, że mogę reklamować torbę, ale wady muszą leżeć po stronie producenta. Czy gdybym w formularzu zaznaczyła, że produkt był niezgodny z umową, ponieważ był powystawowy to oni nie będą musieli naprawić torby/wymienić na nową albo zwrócić pieniądze?

Czy to prawda, że w odstąpieniu od umowy nie muszę podawać powodu zwrotu ani nie muszę wskazywać wad?

Nie do końca rozumiem, przecież na reklamację mam 2 lata wg informacji na stronie. W każdej chwili mogę chyba wypełnić ten formularz.

co chcesz reklamować, skoro skutecznie odstąpiłaś od umowy to towar należy w tej chwili do sprzedawcy

Po prostu obawiam się, że sprzedawca będzie mnie dalej zbywał, nie odpisywał na moje wiadomości i nigdy nie zobaczę pieniędzy. Ich Konsultant zasugerował mi czekanie na odpowiedź z Działu Zwrotów, a następnie wypełnienie formularza reklamacyjnego. Zastanawiam się czy tym sposobem nie udałoby się odzyskać pieniędzy.

Powrót