Odmowa wizy do USA

• Autor wątku Autor wątku Casia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Casia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Przez rok czasu przebywałam na terenie USA jako au pair na wizie J-1. Planowałam kontynuować prace z tym programem, złożyłam wszystkie potrzebne dokumenty do przedłużenia pobytu o jeszcze jeden rok. Dostałam zezwolenie na legalny pobyt tam oraz dokumenty z tym związane.
Zależało mi jednak na tym by rozpocząć studia w systemie dziennym oraz na możliwości podróżowania między USA a Polską. Więc zaczęłam się starać o wizę F-1(studencką). Załatwiłam wszystkie potrzebne do tego dokumenty(zapisałam się do szkoły, dostałam I-20). Została tylko wizyta w ambasadzie w Polsce. Moim sponsorem był przyjaciel, którego poznałam w USA. Jest pochodzenia polskiego, ma jednak obywatelstwo amerykańskie. Zadeklarował pokrycie kosztów mojej nauki oraz mieszkanie. Wydawało by się że wszystko jest jak należy, wszystkie dokumenty wymagane przez ambasadę były skompletowane. Dodam jeszcze,że nigdy nie miałam problemów z prawem ani na terenie Polski ani na terenie USA.
Niestety wiza została mi odmówiona. Konsul stwierdziła, że nie jest ona pewna, że po skończonej szkole wrócę do Polski(artykuł 214b Act-INA). W głównej mierze pytania, które zostały mi zadane dotyczyły mojego sponsora. Nie zostałam zapytana o żadne moje plany a "rozmowa" praktycznie była jednostronna. Zostały mi zadawane krótkie pytania a odpowiedź do nich brzmiała"ok"(ze strony konsula oczywiście).
Jestem bardzo rozczarowana, wiązałam plany z wyjazdem tam. W związku z tym, że w Polsce jest ciężko z pracą, miałam nadzieje, że będzie mi łatwiej tutaj po szkole w USA.
Podkreślam jak już mówiłam: ja dostałam już legalny status w USA, gdybym chciała tam zostać to bym już to zrobiła. Jednak wróciłam bo nie taki cel miałam w życiu(powróciłam zgodnie z terminem określonym w wizie).

Bardzo proszę o pomoc i doradzenie co mogę zrobić w tej sprawie... To nie jest sprawiedliwe, że jedna osoba przekreśliła moja przyszłość.

Masz dwie mozliwosci:
1) Odwolanie sie na pismie od decyzji konsula.
2) Poleciec do meksyku i sprobowac przedostac sie kopiąc długi tunel.

Odwołanie - o tym wiem. Na decyzji zamieszczono klauzulę, że nie przysługuje mi od niej odwołanie.
Meksyk odpada, proszę więc o bardziej realne porady.
Bardzo proszę o pomoc.

No to pozostaje jedno jedyne wyjscie.
Isc, zaplacic i znow sie starac o wize. Z tego co wiem to nie ma zadnych ograniczen o ile tylko bedziesz za to placic za kazdym razem.

Zadne skargi w PL, do Uni Europejskiej, Strasburga, Policje, TV Trwam nic nie dadzą bo Konsul USA ma prawo na swoim terytorium na co tylko ma ochote.

Ok, złożę ponownie wniosek i co dalej - kolejna odmowa. Przecież z góry można przewidzieć w jaki sposób będzie rozpatrzony. Moje pytanie więc brzmi: czy istnieją jakieś "ruskie" kombinacje żeby dopiąć swego i w jakiś sposób wizę dostać?

jak legalnie wrócić do USA? Czy są na to jakieś sposoby?

Tak, sa rozne typy wiz, wiekszosc ma konkretne wymagania aby sie o nie starac, poczytaj na stronie immigration usa. Ale tak w ogole to po co chcesz sie tam pchac, jest wiele przyjemniejszych krajow, bardziej wolnych, krajow w ktorych zarobki sa nieporownywalnie wieksze... Moze niekoniecznie musisz tam jechac.

Powrót