Odmowa wszczecia dochodzenia

• Autor wątku Autor wątku norbi1242
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

norbi1242

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 593
Witam,

Chcialem zasiegnac fachowej i kompetentnej rady:)

29 Wrzesnia 2010r. zdazylem zlozyc i zlozylem pozew alimenty na moja rzecz od ojca. Przestal na mnie lozyc dokladnie od dnia 1 stycznia.
Rozprawe mam wyznaczona na 26.01.2011r.
W miedzyczasie dostalem od Sadu Klauzule natychmiastowej wykonalnosci z ktorej wynika ze pozwany ma lozyc na moje utrzymanie do czasu trwania postepowania rowne 700zl.
Dnia 9.12.2010r. zlozylem na pismie Doniesienie do prokuratury art.209 KK o wszczeciu dochodzenia w sprawie uchylania sie ... w okresie od wrzesnia do grudnia 2010r. we ... od lozenia alimentow na rzecz powoda.

Pozwany ma lozyc na moja rzecz poczynajac od dnia 18 pazdziernika ale nie wywiazuje sie z obowiazku.
Nie wiem co sie stalo ale dopiero 12 grudnia 2010r. pozwany wyslal 175 euro do odbioru. Zdziwila mnie taka kwota tymbardziej ze jest winien duzo wiecej + odsetki o ktorych jest wszedzie na pismach mowa za odpoznienie w platnosci ktorejkolwiek z rat.
Potraktowalem to jako "jałmużna" abym wyzyl za takie pieniadze caly miesiac.

Dzis tj. 7.01.2011r. dostalem pismo z Prokuratury a w postanowieniu odmowe wszczecia dochodzenia, a w nim informacje ze niealimentacja przez okres krotszy niz 3 miesiace obecnie nie wyczerpuje znamion ustawowych przestepstwa z art. 209 par. 1kk, gdyz nie mozna potwierdzic uporczywosci uchylania sie ... od placenia alimentow.

I teraz moje pytanie, poniewaz nie wiem co dalej zrobic:

Dostalem tylko 175 euro, nie cale 700zl a wiec co z reszta pieniedzy ? Jak moge sie onie ubiegac, co dalej radzicie zrobic przeciez pozwany mi ich dosle:rolleyes:

Jestem zadluzony u rodziny po uszy, nieciekawa sytuacja poprostu glupio mi z tym a za cos musialem zyc praktycznie od 1 wrzesnia do 12 grudnia:(

Jest sens do odwolywania sie do prokuratury o zarzadania jednak na moja korzysc o wszecie sledztwa ?

Jak ma sie kwota ktora wyslal pozwany, uwazana jest w tym wypadku jako ze pozwany zaczal na mnie lozyc ?

Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie odpowiedzi i wszelka pomoc :)

Ostatnia edycja:
Powrót