Odmowa wycofania zgody na przetwarzanie danych w BIK przez chwilowek

• Autor wątku Autor wątku piotrek999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrek999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry,
posiadałem chwilówkę w pewnej firmie, spłaciłem 67 dni po terminie.
Napisałem prośbę o wycofanie zgody na przetwarzanie danych w BIK i dostałem odpowiedź:
W związku z tym, iż Pana zobowiązanie zostało spłacone z opóźnieniem nie możemy spełnić Pana prośby. Wynika to z zapisów w ustawie o kredycie konsumenckim art. 105 ust 3 prawa bankowego.

Czy faktycznie tak jest? Dodam że inne firmy nie robiły z tym problemu, nawet po większym przekroczeniu terminu spłaty.

od marca zeszłego roku instytucje pożyczkowe podlegają pod prawo bankowe

W art. 105a ust. 3 czytamy, że instytucje te mogą przetwarzać dane o zobowiązaniu
(...) bez zgody osoby,
której informacje dotyczą
, gdy osoba ta nie wykonała zobowiązania lub dopuściła się
zwłoki powyżej 60 dni w spełnieniu świadczenia wynikającego z umowy zawartej
z bankiem, inną instytucją ustawowo upoważnioną do udzielania kredytów, instytucją
pożyczkową lub podmiotem, o którym mowa w art. 59d ustawy z dnia 12 maja 2011 r.
o kredycie konsumenckim

Jednakże w dalszej części czytamy, że
a po zaistnieniu tych okoliczności upłynęło co najmniej
30 dni od poinformowania tej osoby przez bank, inną instytucję ustawowo
upoważnioną do udzielania kredytów, instytucję pożyczkową albo podmiot, o którym
mowa w art. 59d ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o kredycie konsumenckim, o zamiarze
przetwarzania dotyczących jej tych informacji, bez jej zgody.

Czyli odpowiadając na pytanie - może przetwarzać, jeśli zostałeś odpowiednio poinformowany o zamiarze przetwarzania tych danych. To jest ewentualnie ścieżka na której można się oprzeć, żeby usunąć wpis, ale nie wiemy co to za chwilówka i jak przebiegała wymiana korespondencji.

Ostatnia edycja:
Powrót