Odmowa wydania fotografii dla zleceniodawcy

• Autor wątku Autor wątku eco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eco

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Mam następujący problem. Umowa zlecenie na wykonanie fotografii wnętrz określała przedmiot umowy jako „wykonanie fotografii wnętrz firmy X”. Nie precyzowała ile będzie fotografii i w jakiej formie zostaną one oddane. Umowa nie określała również przeniesienia autorskich praw majątkowych na zleceniodawcę (czyli w domyśle może on je wykorzystywać wyłącznie w użytku osobistych – art. 23 upaipp).

Powstał problem z oddaniem w terminie zlecenia (moja wina ewidentna) – zawieramy ugodę – oddanie zdjęć (dalej nie wiadomo ilu) w formie wydruku (o którym wcześniej nie było mowy) w określonym czasie (którego dotrzymuję), ale niższe wynagrodzenie za zwłokę. Ok., oddaję foty w liczbie która wydaje mi się właściwa (zdjęcia najlepsze, obrobione itd., stanowiące ok. 20% całości zrobionych) i nagle otrzymuję mejla, że muszę oddać wszystkie zdjęcia które zrobiłem.

Pytanie 1 – czy muszę oddać wszystkie, choć nie chcę (bo niektóre są po prostu źle wykonane, niektóre próbne itd.) i czy można mnie do tego prawnie zmusić? Moim zdaniem nie.
Pytanie 2 – zakładam, że oddaje wszystkie zdjęcia (w sumie wszystko mi jedno), ale przy okazji renegocjuję warunki ugody – z mojej strony daję pisemną zgodę na przeniesienie autorskich praw majątkowych (zdjęcia na www i do katalogu firmy), ale równocześnie próbuję zmniejszyć karę za powstałą zwłokę. Czy tak mogę zagrać i jak to by wyglądało w sądzie?
Dzięki z góry za podpowiedź (bardzo interesujące forum swoją drogą:)

eco napisał:
Pytanie 1 – czy muszę oddać wszystkie, choć nie chcę (bo niektóre są po prostu źle wykonane, niektóre próbne itd.) i czy można mnie do tego prawnie zmusić? Moim zdaniem nie.
Moim zdaniem nie - zamawiający pozostawił tobie, jako wykonawcy, wolną rękę w wykonaniu dzieła, nie nakładając żadnych ograniczeń, w tym ilościowych. Więc nie na się do czego odnosić. A dzieło wykonałeś z należytą starannością, więc nie może zarzucić ci niewykonania zamówienia.

Dodatkowo, zauważ, że jako autor, a więc i właściciel osobistych praw autorskich, to ty zgodnie z Art.16. ust.5. (http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html - zwana dalej upaipp) masz prawo do nadzoru nad wykorzystaniem swoich utworów, więc możesz również uznać, że niektóre fotografie z uwagi na swoją jakość czy inne aspekty, nie będą udostępniane...
Pytanie 2 – zakładam, że oddaje wszystkie zdjęcia (w sumie wszystko mi jedno), ale przy okazji renegocjuję warunki ugody – z mojej strony daję pisemną zgodę na przeniesienie autorskich praw majątkowych (zdjęcia na www i do katalogu firmy), ale równocześnie próbuję zmniejszyć karę za powstałą zwłokę. Czy tak mogę zagrać i jak to by wyglądało w sądzie?
jak dla mnie byłaby to dobra ugoda, ale nie jestem zamawiającym. A co zadecydowałby sąd w takim szczególnym przypadku - domniemywam, że tu nawet szklana kula nie dała by rady odpowiedzieć...

Powrót