Odmowa wykreślenia hipoteki pomimo zgody banku

• Autor wątku Autor wątku lukaskr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaskr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich.
Przenieśliśmy z żoną kredyt hipoteczny z banku BGŻ do PKO.
Kredyt z BGŻ został spłacony i bank wystawił zgodę na wykreślenie hipoteki, którą dostarczyliśmy do sądu celem złożenia wniosku.
Pracownik odesłał nas jednak mówiąc, że mamy załatwić jeszcze jeden dokument, któy zwię się następująco (słowo w słowo):

"Pełnomocnictwa lub ciąg pełnomocnictw dla osób upoważnionych do podpisywania oświadczeń banku w oryginale lub kserokopie poświadczone przez notariusza + KRS banku."

W banku BGŻ dostaliśmy jednak standardowy dokument potwierdzający pełnomocnictwo z pieczęcią "Za zgodnośc z oryginałem" i podpisem kierownika oddziału banku.
Oczywiście zostaliśmy ponownie odesłani bez załatwienia sprawy.
I teraz pytanie. Czy faktycznie musimy wziąć notariusza do banku aby potwierdził podpisy, czy w takim wypadku nie działa Prawo Bankowe konkretnie art. 95 ust. 1 mówiący, że dokumenty wystawione przez bank, opatrzone pieczęcią mają moc prawną dokumentów urzędowych oraz stanowią podstawę do dokonania wpisów w księgach wieczystych?

Najczęściej takie sytuacje załatwia się jeszcze w banku. Tzn bank wysyła do notariusza pismo o spłacie kredytu a ten przygotowuje odpowiednie pełnomocnictwo. Trwa to ok 2 tygodnie. Po tym czasie klient odbiera pełnomocnictwa z banku i udaje się do sądu. Zresztą nie rozumiem po co bank ci wystawia "za zgodnością z oryginałem" skoro pismo od notariusza jest potrzebne tobie a nie placówce bankowej.

Dostałem dziś informację w oddziale PKO BP, do którego przenieśliśmy kredyt, że sprawa jest im znana. Bank BGŻ musi załatwić ciąg pełnomocnictw od osób widniejących w KRS do "Pani w okienku", która podpisała zgodę na wykreślenie. Każde potwierdzone notarialnie. Obłęd. Podobno jeszcze tylko jeden sąd na Śląsku stosuje takie praktyki.
Nic, dzięki za odpowiedź.
Dzwoniłem dziś do BGŻ, pierwszy raz spotykają się z taką sytuacją, ciekawe jak z tego wybrną.

nie tylko ten jeden sąd - jest to dość powszechna (choć nie jedyna) i prawidłowa praktyka. Proszę uzyskać od banku BGŻ ciąg pełnomocnictw; informację z KRS można wydrukować z internetu. Dopiero wówczas proszę złożyć wniosek na formularzu KW-WPIS, dołączając oryginały dokumentów (zgoda banku na wykreślenie hipoteki i ciąg pełnomocnictw z KRS) wraz z opłatą sądową 100zł za wykreślenie każdej hipoteki. Proszę również podziękować pani z okienka za informację, ponieważ gdyby przyjęła niekompletny wniosek to sąd oddaliłby wniosek a Państwo stracilibyście bezpowrotnie opłatę sądową.

Powrót