odmowa wypłaty odszkodowania bo posiadacz OC wyrządził szkodę umyślnie

• Autor wątku Autor wątku tomssons
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomssons

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam

Osoba która posiada OC w ramach ubezpieczenia pt. Bezpieczny Dom z ubezpieczeniem OC w zyciu prywatnym, wyrządziła mi szkody w mieniu.
Chciałem pozwać tę osobę ale ona mi podała numer polisy swojej i powiedziała bym zgłosił się do jej TUiW.

Zgłosiłem szkodę do TUiW, która odmówiła wzięcia odpowiedzialności twierdząc, że ubezpieczony działał umyślnie.

Czy ten przepis o wyłączeniu odpowiedzialności TUiW odnosi się do szkód wyrządzonych umyślnie przez ubezpieczonego w jego mieniu, czy również w mieniu osób trzecich?

Ostatnia edycja:
OC to dobrowolne ubezpieczenie w tym przpadku i obowiązują warunki w nim zawarte. Nalezy sprawdzic OWU i tam doszukac sie tych informacji.

TUiW przytoczył ten zapis OWU ''TUiW jest wolny od odpowiedzialności, jeżeli Ubezpieczający wyrządził szkodę umyślnie. W razie rażącego niedbalstwa odszkodowanie nie należy się, chyba że wypłata odszkodowania odpowiada w danych okolicznościach względom słuszności. TUiW nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone umyślnie przez osobę, z którą Ubezpieczający pozostaje we wspólnym gospodarstwie domowym. ''

1) No więc tego ja nie rozumiem, czy to tyczy się szkód które facet sam sobie wyrządza umyślnie czy kiedy wyrządza coś umyślnie ale osobom trzecim.?

W ich OWU jest też napisano, że ''Zakres ubezpieczenia obejmuje ochroną ubezpieczeniową w przypadku: wandalizmu''

Te szkody które mi wyrządził, jak najbardziej są aktem wandalizmu. Tylko też tego nie rozumiem, czy ten przepis odnosi się do tego jak ktoś temu facetowi wykona akt wandalizmu na jego mieniu, czy jak ten facet wykona akt wandalizmu na cudzym mieniu?
Jak to rozumieć ?

OC działa tylko wobec osób trzecich. To nie chroni jego majątku przed głupotami które on sam sobie zrobi.

Zawsze możesz zażądać zapłaty za szkodę bezpośrednio od osoby która szkodę uczyniła.

Powrót