Odmowa wypłaty odszkodowania w T.U Pocztowy

• Autor wątku Autor wątku janiu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janiu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
T.U Pocztowy odmowił mi wypłaty odszkodowania za skradziony pojazd.Uzasadniając w myśl art.14 OWACumowa ubezp.rozwiazuje sie w wypadku nieopłacenia składki(raty skład.)z upływem płatności określonej terminem.(Na polisie była to data 1.05.07)
zgodnie z zapisem w polisie nr.XXXXXXtermin płatnosci trzeciej niezapłaconej raty upłynołe dniu 1.05.07.(Ja wpłaciłem wg.dokumentów ktore posiadam agentowi TU Pocztowy wymagajaca kwote trzeciej raty w dn.1.05.07
Prosze o pomoc
Pozdrawiam

Trzeba to wyjaśnić, bo zapewne agent dokonał wpłaty następnego dnia, albo przelew szedł dzień lub dwa. Mając potwierdzenie wpłaty agentowi wygrasz w kazdym sądzie.

Witam :)
Zgadzam się z 13Homer. Wygraną ma Pan w kieszeni. Pewnie już wszystko pozytywnie zakończone? :) I chwała :)
Odradzam jednak innym dochodzenie w sądzie (strata czasu i nerwów). Proponuję powierzyć sprawę jednej z firm zajmujących się takimi problemami. Więcej informacji przekażę mailem fenomenwoman@gmail.com
Pozdrawiam

Tym bardziej, że Ubezpieczyciel nie odstąpił od umowy przed zgłoszeniem szkody :)

Zgodnie z ówcześnie obowiązującymi przepisami:

Art. 814. § 1. Jeżeli nie umówiono się inaczej, odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń rozpoczyna się od dnia następującego po zawarciu umowy, nie wcześniej jednak niż dnia następnego po zapłaceniu składki. W wypadku gdy umowa doszła do skutku przed doręczeniem dokumentu ubezpieczenia, odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń rozpoczyna się od dnia, w którym umowa ubezpieczenia uważana jest za zawartą.
§ 2. Jeżeli zakład ubezpieczeń ponosi odpowiedzialność jeszcze przed zapłaceniem składki, a składka nie została zapłacona w terminie, zakład ubezpieczeń może odstąpić od umowy ze skutkiem natychmiastowym, zawiadamiając o tym jednocześnie ubezpieczającego, i żądać zapłaty składki za okres, przez który ponosił odpowiedzialność. W braku odstąpienia od umowy, rozwiązuje się ona z końcem okresu, na który przypadała nie zapłacona składka.

Powrót