Odmowa wypłaty odszkodowania z AC

• Autor wątku Autor wątku Mumar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mumar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jadąc z rowerami na dachu po 4h stania w korku na Zakopiance, gdy nawigacja w końcu pokazała jakiś objazd zapomniałem na moment o tym, że je tam mam i zawadziłem nimi o kratownicę ograniczającą wysokość, zrywając cały bagażnik z dachu. Jak można się domyślić powstały po tym spore uszkodzenia. W tym momencie jeszcze myślałem, że wszystko jest w porządku, mam przecież wykupione AC bez udziału własnego, jeszcze z dodatkową opcją bezgotówkowej naprawy w ASO na fabrycznych częściach. Zgłosiłem więc sprawę ubezpieczycielowi i warsztatowi i od tego czasu załatwiali wszystko między sobą. W zeszły wtorek dostałem informację od warsztatu, że kosztorys jest zaakceptowany i mogą przystępować do naprawy, tak więc zrobiliśmy. Problem pojawił się gdy warsztat przesłał fakturę do Uniqa. Nagle okazało się, że odmawiają wypłaty powołując się na "rażące niedbalstwo" ponieważ cytując "Do zdarzenia doszło w wyniku Pana nieuwagi". Mam kilka pytań do osób orientujących się w temacie:
1. Warsztat nie chce mi ujawnić korespondencji z Uniqa powołując się na ochronę danych osobowych i twierdząc, że powinienem zgłosić się do ubezpieczyciela o ujawnienie jej, to na prawdę tak działa? Nie mam nawet potwierdzenia, że oni faktycznie ten kosztorys zaakceptowali, może to warsztat podjął się naprawy przed uzgodnieniem z ubezpieczycielem.
2. Co teraz mogę zrobić, rozumiem że tok postępowania jest teraz taki: płacę za naprawę z własnej kieszeni -> reklamacja do ubezpieczyciela -> interwencja rzecznika finansowego -> sąd?

Powrót