Odmowa wypłaty odszkodowania z OC Sprawcy

• Autor wątku Autor wątku Natom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
N

Natom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.
Szukam porady w sprawie odmowy wypłaty odszkodowania z oc sprawcy i AC mojego.
Opis zdarzenia: kierując autem stanąłem na światłach i uderzył w tył mojego samochodu samochód dostawczy. Na szczęście uszkodzenia nie były duże i nikomu nic się nie stało. Po zjechaniu na bok w celu udrożnienia przejazdu kierowca dostawczaka ubłagał mnie aby nie wzywać policji i w oświadczeniu wpisać jego prywatny samochód osobowy. Wyraziłem na to zgodę. Zgłosiłem szkodę do ubezpieczalni. Ubezpieczalnia szkodę przyjęła naprawa mojego auta miała być bezgotówkowa w warsztacie wskazanym przez ubezpieczalnie. Po oględzinach warsztat dostał akceptację naprawy od ubezpieczalni i przyjął moje auto do naprawy. Dopiero po odebraniu auta z warsztatu dostałem pismo o odmowie wypłaty odszkodowania uzasadnienie decyzji to iż uszkodzenia w pojeździe poszkodowanego nie powstały w okolicznościach opisanych w zgłoszeniu szkody. Napisałem odwołanie od tej decyzji. Serwis również kontaktował się z ubezpieczalnia i dostał odpowiedź ze uszkodzenia nie korelują miedzy pojazdem poszkodowanego a sprawcy (pojazd poszkodowanego miał wyżej uszkodzenia niż pojazd sprawcy) zatem nie zostanie przyjęta odpowiedzialność. Po rozmowie z serwisem ponieważ mam ubezpieczenie w tej samej ubezpieczalni co sprawca zgłosiłem szkodę z mojego AC. Dostałem odpowiedź ze wskazane okoliczności szkody są nieprawdziwe i również z polisy AC nie zostanie przyjęta odpowiedzialność.
Zatem moje pytania brzmią :
1. Co mogę zrobić jeszcze w tej sprawie czy pozostał tylko sąd mając na uwadze świadomość ze w kolizji brał udział inny pojazd?
2. Jeśli nie ma sensu isc do sądu to w czy w jakiś sposób prawny mogę ściągnąć należność od sprawcy?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pomoc.

O odszkodowaniu bez udziału sądu zapomnij. A co postanowi sąd to raczej tylko wróżka wie. Ja na twoim miejscu zacząłbym się martwić czy przypadkiem ubezpieczycielowi nie przyjdzie do głowy oskarżyć ciebie o próbę wyłudzenia odszkodowania.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót