Odmowa wypłaty odszkodowania z PZU

• Autor wątku Autor wątku EleonoraR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EleonoraR

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Piszę z poczuciem bezsilności w imieniu mojej 85-letniej mamy. Mama rok temu straciła przytomność (chyba, bo była sama), przewróciła się na chodniku i w wyniku upadku dostała wstrząs mózgu, złamała podstawę czaszki i dostała krwotoku śródczaszkowego. Na pogotowiu lekarz stwierdził wstrząs mózgu i złamanie podstawy czaszki. Mamę natychmiast przyjęto do szpitala z podejrzeniem krwotoku. Faktycznie pojawił sie wielki krwiak śródczaszkowy w badaniu TK.
Mama jest ubezpieczona w PZU, a ubezpieczenie obejmuje nastepstwa nieszczęśliwych wypadków z ryzykiem dodatkowym...następstwa zawału serca lub krwotoku śródczaszkowego.
Mama była miesiąc w szpitalu na oddziale urazowym, neurochirurgii i neurologii, a potem w szpitalu rehabilitacyjnym. Zatem paczka z dokumentacja jest spora.
Wysłałam do PZU dokumentacje z pogotowia i szpitala...i dostalam odpowiedz, że odszkodowanie sie nie należy, bo mama zemdlała, a nie omdlała. Teza postawiona na podstawie jednego dokumentu czyli jednej strony z pogotowia. Żadne inne dokumenty nie byly rozpatrywane, w każdym razie z odpowiedzi to nie wynika. Odwolalam sie i dostalam ponowna odmowe. Reklamowalam i ...mogę iśc do sądu.
Nikt nie wie, czy to bylo zemdlenie czy omdlenie, bo nikogo przy mamie wtedy nie bylo. Lekarz napisal zemdlenie na podstawie relacji mamy, która tego momentu nie pamietała i dalej nie pamięta.
Czy wyrażenie z polisy "Ryzyko dodatkowe objęte polisą - następstwa nieszczęsliwych wypadków i krwotoku śródczaszkowego" nie wskazuje wprost, że odszkodowanie jej sie należy? Czy można jeszcze powalczyć?

Laik nie ma pojęcia jaka jest różnica między zemdleniem a omdleniem, więc opieranie się na zeznaniach 85 - latki, która zresztą niewiele pamięta z tego zdarzenia, jest kpiną.

Po pierwsze - sprawdź u lekarza prowadzącego, czy może dodać notatkę, że prawdopodobnie doszło do omdlenia. W wieku mamy to bardzo prawdopodobne, jeśli lekarz też się z tym zgodzi to powinno załatwić sprawę.

Równocześnie skontaktuj się z Rzecznikiem Finansowym (https://rf.gov.pl/kontakt) i tam poszukaj pomocy.

Poza tym, w OWU które znalazłem krwotok śródczaszkowy nie jest uwarunkowany innym zdarzeniem, czyli za samo jego wystąpienie również należy się świadczenie. Złóż wniosek o świadczenie w związku z wystąpieniem krwotoku śródczaszkowego, zobaczymy co odpiszą.

Złożyłam ponownie wniosek z "naciskiem" na krwotok. Nie dostałam żadnej odpowiedzi na zgłoszenie. Reklamowałam i dostałam odpowiedź, że PZU juz na to odpowiedziało (dostałam te sama odpowiedź, co przy I zgłoszenia) i mam prawo iśc do sądu. No to teraz ide do Rzecznika Finansowego.

Powrót