Odmowa wypłaty odszkodowania za uszkodzoną przesyłkę

• Autor wątku Autor wątku latajacyholender7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

latajacyholender7

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Dzień dobry, potrzebuje porady czy jest sens się odwoływać czy składać pozew do Sądu?
Dnia 9 około 12/13 kurier dostarcza mi przesyłkę, proszę aby pozostawił paczkę przy garażu na podwórku a między czasie przyjeżdżam z gotówką. O 17 wracam z pracy, sprawdzam przesyłkę. Jest uszkodzenie na kartonie więc dzwonię do kuriera od razu, nie odbiera.
Próbuję złożyć odwołanie przez DHL - niestety nie mogę tego zrobić. Następnego dnia kurier generuje jakiś protokół uszkodzenia szkody, ja go wypełniam już swoimi danymi i wysyłam dla DHL. Dziś dostaję odpowiedź:
American International Group UK Limited zawiadamia, iż w wyniku postępowania likwidacyjnego
dotyczącego szkody o ww. numerze, w świetle zgromadzonych dokumentów i informacji nie
stwierdzono zaistnienia odpowiedzialności naszego Towarzystwa zgodnie z postanowieniami Umowy
Ubezpieczenia, potwierdzonej polisą numer 63110147.
Uzasadnienie
Zgodnie z treścią klauzuli ICC(A) punkt 1 oraz punkt 8, ochroną ubezpieczeniową są objęte szkody w
substancji przesyłki polegające na jej utracie, uszkodzeniu lub zniszczeniu, zaistniałe w czasie od
przyjęcia przesyłki do przewozu do chwili wydania przesyłki odbiorcy.
Przedmiotowa przesyłka została doręczona do Odbiorcy i odebrana bez zastrzeżeń w dniu 09.10.2023r. Pierwsza informacja o uszkodzeniu zawartości przesyłki została przekazana Przewoźnikowi dopiero
po jej odbiorze w dniu 10.10.2023 r do DHL Parcel.
Z Protokołu szkodowego, sporządzonego z udziałem Odbiorcy wynika, iż przesyłka posiadała
uszkodzone opakowanie, tak więc szkoda nosiła znamiona szkody jawnej. W takim przypadku Odbiorca
nie powinien odbierać przesyłki wykazującej widoczne uszkodzenia bez podniesienia odpowiednich
zastrzeżeń odnośnie stanu przesyłki i ewentualnego żądania sporządzenia protokołu przy odbiorze.
W związku z powyższym postanowiono jak na wstępie.
Realizując nałożony na zakłady ubezpieczeń obowiązek ustawowy, informujemy, że w przypadku
kwestionowania powyższej decyzji możliwe jest wystąpienia do American International Group UK
Limited, za pośrednictwem DHL Parcel Polska Sp. z o.o., z wnioskiem o ponowne rozpatrzenie roszczeń
lub dochodzenie ich także na drodze postępowania sądowego

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi - kwota pobrania 700zł. Niby nie dużo ale maska uszkodzona w taki sposób, że musiała spaść z wysoka bo się zgięła bardzo gruba blacha. Niby było uszkodzenie na folii (delikatne przetarcie) ale w tym miejscu też folia była bardzo brudna przez co przetarcie mi umnkęło. Jest sens walczyć?

Nie mogę edytować poprzedniego postu, więc dodatkowe pytanie. Czy podpisałeś odbiór, zanim zauważyłeś uszkodzenie paczki?

Hej dzięki za odpowiedź już myślałem, że nikt się nie wypowie..
Anatal napisał:
Czy sposób dostarczenia wybrałeś z oferty sprzedawcy?
Nie, po prostu dogadaliśmy cenę i sprzedawca sam miał wysłać kurierem maskę.

Anatal napisał:
Nie mogę edytować poprzedniego postu, więc dodatkowe pytanie. Czy podpisałeś odbiór, zanim zauważyłeś uszkodzenie paczki?
Nic nie podpisywałem, teraz kurierzy skanują i przekazują paczkę. Chwile musiał poczekać zanim przyjechałem z pieniędzmi więc już nie starałem się go zatrzymywać zanim obejrzę dokładnie przesyłkę, zresztą sam mówił że jak coś będzie nie tak to dzwonić przyjedzie spisać protokół. Wracam z pracy - dzwonię. Niestety już nie odbierał. Więc wchodzę na stronę DHL jest informacja, żeby zgłaszać reklamacje w przeciągu 7 dni od dostarczenia. Ogólnie to zgłosiłem tego samego dnia. Co na to prawo? Będę wdzięczny za pomoc!

Zakładam, że kupiłeś maskę od przedsiębiorcy, jako konsument. W takim wypadku, przedsiębiorca odpowiada za wysłaną rzecz do momentu jej odbioru przez konsumenta.
Moim zdaniem, już przy odbiorze powinieneś zgłosić, że paczka jest uszkodzona, a wtedy możesz złożyć reklamację w przeciągu 7dni lub nawet zgłosić się z tym do sprzedawcy, niech on sobie "walczy" z przewoźnikiem, którego zaproponował.
A tak to DHL twierdzi: "Przedmiotowa przesyłka została doręczona do Odbiorcy i odebrana bez zastrzeżeń w dniu 09.10.2023r"
Możesz próbować opisać im całą sytuację, ale wydaje mi się, że ciężko będzie Ci coś wywalczyć.

Ostatnia edycja:
Generalnie jak zamierzasz udowodnić że to nie ty ją uszkodziłes po tym jak kurier odjechał? Niestety odebrałeś i zapłaciłeś.

Anatal napisał:
A tak to DHL twierdzi: "Przedmiotowa przesyłka została doręczona do Odbiorcy i odebrana bez zastrzeżeń w dniu 09.10.2023r"
Możesz próbować opisać im całą sytuację, ale wydaje mi się, że ciężko będzie Ci coś wywalczyć.
Nie została odebrana bez zastrzeżeń tylko kurier się spieszył i powiedział, że jak będzie coś nie tak to żeby zadzwonić to przyjedzie spisać protokół....

karolla0905 napisał:
Generalnie jak zamierzasz udowodnić że to nie ty ją uszkodziłes po tym jak kurier odjechał? Niestety odebrałeś i zapłaciłeś.
A dlaczego ja mam coś udowadniać? Kurier powiedział, że jak będzie coś nie tak to dzwonić przyjedzie spisać protokół. Dzwoniłem ale nie odbierał, na stronie DHL jest że mam 7 dni na zgłoszenie reklamacji więc sami sobie zaprzeczają. Zresztą równie dobrze mogę powiedzieć, że zacząłem sprawdzanie paczki a kurier odjechał.. To można tak się przerzucać winą.. Myślę że nie pozostaje nic innego jak założyć sprawę bo nie zamierzam dać się oszukać w taki sposób.. Zwłaszcza, że paczkę rozpakowywałem w miejscu jak pozostawił ją kurier więc nie ma mowy o uszkodzeniu z mojej strony...

WCJ napisał:
Przeczytaj całość regulaminu, a potem ...
Przecież przeczytałem regulamin kilka razy, bardziej mnie interesuje jakie kroki podjąć po odrzuceniu reklamacji... Nawet Ci przytoczę regulamin z którego wynika (wg mnie), że niesłusznie odrzucili moją reklamację.....

Regulamin świadczenia krajowych usług przewozowych
i pocztowych DHL Parcel Polska Sp. z o.o.​

Paragraf 17
1. Podstawą do wszczęcia postępowania reklamacyjnego jest złożenie przez uprawnionego reklamacji.
2. W zakresie reklamacji dotyczącej Usługi pocztowej zastosowanie mają w szczególności następujące postanowienia:
1) Reklamację można wnieść w każdej placówce DHL. Reklamację można wnieść w formie pisemnej, elektronicznej na
dresy wskazane na stronie http://www.dhlparcel.com.pl albo ustnej do protokołu.
2) Uprawnionymi do wniesienia reklamacji są:
a) Nadawca, lub
b) Odbiorca – w przypadku, gdy Nadawca zrzeknie się na jego rzecz prawa dochodzenia roszczeń albo gdy przesyłka
zostanie doręczona Odbiorcy.
3) Reklamację można wnieść:
a) z tytułu ubytku lub uszkodzenia przesyłki pocztowej niebędącej przesyłką z korespondencją:
− bezpośrednio przy przyjęciu przesyłki uszkodzonej lub z ubytkiem zawartości - jeżeli został sporządzony
protokół szkodowy przy przyjęciu przesyłki,
− po przyjęciu przesyłki - jeżeli bezpośrednio przy przyjęciu zostało złożone pisemne oświadczenie o
stwierdzeniu ubytków lub uszkodzeń przesyłki albo został sporządzony protokół szkodowy,
− w terminie 7 dni od daty przyjęcia przesyłki - w przypadku uszkodzeń i ubytków niedających się zauważyć z
zewnątrz, stwierdzonych po przyjęciu przesyłki;

Przede wszystkim dla ciebie stroną jest DHL a nie jego ubezpieczyciel.

latajacyholender7 napisał:
3) Reklamację można wnieść:
a) z tytułu ubytku lub uszkodzenia przesyłki pocztowej niebędącej przesyłką z korespondencją:
− bezpośrednio przy przyjęciu przesyłki uszkodzonej lub z ubytkiem zawartości - jeżeli został sporządzony
protokół szkodowy przy przyjęciu przesyłki,
− po przyjęciu przesyłki - jeżeli bezpośrednio przy przyjęciu zostało złożone pisemne oświadczenie o
stwierdzeniu ubytków lub uszkodzeń przesyłki albo został sporządzony protokół szkodowy,
− w terminie 7 dni od daty przyjęcia przesyłki - w przypadku uszkodzeń i ubytków niedających się zauważyć z
zewnątrz, stwierdzonych po przyjęciu przesyłki;

Moim zdaniem ma tu zastosowanie myślnik pierwszy (ewentualnie drugi) a nie trzeci sądząc z opisu sytuacji.

A co było (działo się z paczką) pomiędzy godziną 13, a 17 ?

Ostatnia edycja:
qpdb napisał:
Przede wszystkim dla ciebie stroną jest DHL a nie jego ubezpieczyciel.
No ale złożyłem reklamację do DHL a decyzję wysłał mi ubezpieczyciel więc jak się będę odwoływać to chyba na postanowienie ubezpieczyciela czy na co mam się odwołać do DHL skoro oni jakby przerzucili odpowiedzialność na swojego ubezpieczyciela z którym mają zawartą polisę?
qpdb napisał:
Moim zdaniem ma tu zastosowanie myślnik pierwszy (ewentualnie drugi) a nie trzeci sądząc z opisu sytuacji.
Tylko że z sytuacji jasno wynika, że paczka nie wyglądała na uszkodzoną z zewnątrz jak wskazuje właśnie punkt 3 (w przypadku uszkodzeń i ubytków niedających się zauważyć z zewnątrz);

WCJ napisał:
A co było (działo się z paczką) pomiędzy godziną 13, a 17 ?
Leżała w miejscu gdzie zostawił ją kurier i w tym miejscu też ją rozpakowałem.. 17 to już była godzina gdzie wydzwaniałem do niego po stwierdzeniu uszkodzenia, potem na infolinię oraz szukaniu na ich stronie informacji odnośnie reklamacji (gdzie właśnie był zapis odnośnie czasu reklamacji wynoszącym 7 dni więc też się tak nie spinałem z tym wszystkim).. Gdyby nie ten zapis na stronie DHL, od dostarczenia przesyłki do czasu stwierdzenia uszkodzenie nie minęłoby nawet 2h... a tak się przeciągnęło aż do dnia następnego........

Widzę że raczej ciężko będzie uzyskać tutaj jednoznaczną odpowiedź.. mimo wszystko bardzo dziękuje za odpowiedzi i za poświęcony czas!

Tylko że z sytuacji jasno wynika, że paczka nie wyglądała na uszkodzoną z zewnątrz jak wskazuje właśnie punkt 3 (w przypadku uszkodzeń i ubytków niedających się zauważyć z zewnątrz);
Niby było uszkodzenie na folii (delikatne przetarcie)
...
Wg ciebie sprzedawca dobrze zabezpieczył przesyłkę ?
Ale w zasadzie to ty jesteś winny.

Ostatnia edycja:
Powrót