odmowa wypłaty postowego

• Autor wątku Autor wątku solutions
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

solutions

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Posiadam 1 os DG plus pełen etat. Płacę dobrowolne ubezpieczenia emerytalne i rentowe (chociaż obowiązkowo muszę płacić tylko składkę zdrowotną). Po analizie tarczy 4.0 wnioskowałem, że należy mi się świadczenie postojowe, gdyż wprowadzano zapis w art. 15zq ust. 1 pkt 1 i ust. 3 ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych
z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19:
"4. 278 Osobie prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą świadczenie postojowe przysługuje, jeżeli rozpoczęła prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej przed dniem 1 kwietnia 2020 r. i:
[...]
3) 279 nie podlega ubezpieczeniom społecznym z innego tytułu, chyba że podlega ubezpieczeniom emerytalnym i rentowym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej. " 279 nie podlega ubezpieczeniom społecznym z innego tytułu, chyba że podlega ubezpieczeniom emerytalnym i rentowym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej."

Jak mam rozumiem słowo podlega? Przed złożeniem wniosku pracownik ZUSu poinformował mnie telefonicznie, że może być to dobrowolne opłacanie tych składek, natomiast osoba rozpatrująca mój wniosek stwierdziła, że mają jakieś wewnętrzne wytyczne, mówiące że ma być to obowiązkowe podleganie do tych ubezpieczeń i odrzuciła wniosek.
Nie wiem, czy jest sens odwoływać się do sądu.

Powrót