Odmowa wypłaty świadczenia.

• Autor wątku Autor wątku grvsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grvsky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam jakoś miesiąc temu złamałem rękę podczas treningu BJJ, na 10 dni miałem ją w szynie. Złamanie nasady bliższej kości łokciowej. Na dokumentach ewidentnie widnieje "ZŁAMANIE BLIŻSZEJ KOŚCI ŁOKCIOWEJ" ubezpieczyciel odmówił wypłaty świadczenia a w odpowiedzi dostałem to
Otrzymaliśmy od Pana wniosek zgłoszeniowy, w którym podaje Pan, że 09.07.2023 r. w Pana
organizmie doszło do urazu stawu łokciowego w wyniku przeciążenia. Przesłana przez Pana
dokumentacja medyczna nie potwierdza leczenia skutków nieszczęśliwego wypadku i pokazuje, że
przebyte przez Pana leczenie jest następstwem przeciążenia (brak przyczyny zewnętrznej). Od
10.07.2023 r. do 10.07.2023 r. przebywał Pan w szpitalu w związku z urazem przeciążeniowym.
Ochrona ubezpieczeniowa z tytułu uszczerbku na zdrowiu oraz pobytu w szpitalu w wyniku nw
obejmuje urazy organizmu, które powstały w wyniku nieszczęśliwego wypadku i które spełniają
definicje zawarte w zapisach warunków ubezpieczenia. Z tego powodu nie możemy wypłacić
świadczeń.
Czy mogę w jakiś sposób się od tego odwołać? Co najlepiej napisać? Przecież sam się do tego nie przyczyniłem po prostu wypadek podczas treningu.
Pozdrawiam.

Tutaj nie chodzi o to co się stało, ale jak do tego doszło. Umowa ubezpieczenia obejmuje następstwa nieszczęśliwych wypadków, a uszczerbki powstałe na skutek uprawiania sportów walki nie zaliczają się do nieszczęśliwych wypadków. Z pewnością masz o tym zapis w ogólnych warunkach ubezpieczenia gdzie jest mowa o wyłączeniach. Gdybys w zgłoszeniu podał, że uraz powstał np gdy szedłeś chodnikiem, potknąłeś się o krzywy krawężnik, upadłeś i doznałeś urazy to nie byłoby problemu raczej z wypłata. Podsumowując odwołać się możesz ale raczej nic nie ugrasz.

Powrót