Odmowa wypłaty z OC sprawcy - braki w dokumentach

• Autor wątku Autor wątku mar_jan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mar_jan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam serdecznie,

Przeszukałem forum ale nie znalazłem podobnego wątku.
Mianowicie mam problem z otrzymaniem odszkodowania z OC sprawcy, ubezpieczyciel odmówił ze względu na brak dokumentów (zgoda leasingu, dowód rejestracyjny). Dowód rejestracyjny był do niech wysłany zgodnie z ich wytycznymi, a zamiast zgody leasingu przedstawiłem fakturę za wykup samochodu. Czy mogą odmówić mi wypłaty należnego świadczenia z takiego powodu ? Czy od takiej odmowy można się odwołać, żądanie wysłania zgody leasingu jest bezzasadne skoro leasing nie jest właścicielem pojazdu.

Na dzień szkody to oni byli właścicielem pojazdu a więc i poszkodowanym więc zgoda jest potrzebna.

Jeżeli jest szkoda częściowa to LEASING musi wyrazić zgodę na wypłatę odszkodowania na ciebie bądź na warsztat , który upoważniłeś do naprawy.

W przypadku szkody całkowitej całość odszkodowania idzie do LEASINGU ( przynajmniej większość umów LEASINGU które widziałem , posiadały taki zapis )

Szkoda była częściowa. Rozumiem że mogą wymagać dokumentów, jednak jeśli je dostarczę to odszkodowanie będą musieli wypłacić ? Tzn. nie ma przepisu który mówi o jakimś konkretnym terminie dostarczenia dokumentów do szkody, tylko obowiązuje zapis o 3 latach od chwili zdarzenia na likwidację szkody ?

W twoim interesie jest dostarczyć wymagane dokumenty. Im się nie spieszy. Nie ma ustalonego terminu na tą czynność.
Będą musieli wypłacić jeśli wina została jednoznacznie stwierdzona.

Powrót