Odmowa wypłaty zasiłku opiekuńczego.Czy to czasem nie nadużycie ze strony ZUS?

• Autor wątku Autor wątku strabed
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

strabed

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości, które dotyczą następującej sprawy.
Przebywałam na tzw. opiece nad chorym dzieckiem i do wniosku z-15 złożyłam do ZUS oświadczenie, że mój bezrobotny mąż, nie może sprawować osobistej opieki nad synem (3 l.), gdyż choruje przewlekle i jest stałym pacjentem poradni zdrowia psychicznego od ponad roku. Oczywiście jest to zgodne z prawdą a nie próba wymuszenia zasiłku.
Zus mi to zakwestionował...Żądają zaświadczenia z w/w poradni z dokładnymi datami od kiedy się leczy oraz, że nie może sprawować samodzielnej opieki nad dzieckiem podczas mojej nieobecności.
Zastanawiam się jak w tytule, czy to nie zwykłe nadużycie nadgorliwej pani z ZUS? Po to przecież jest oświadczenie, aby nie trzeba było zaświadczeń.
Niby wydaje się sprawa prosta, iść i wziąć ten papier z poradni, ale tu zaczynają się schody, bo jest końcówka roku, przyjęć na NFZ nie ma a to musi wypisać osobiście sam lekarz. Nie chcę narażać się na dodatkowe koszty związane z wizytą prywatną bo takie "widzimisie" ma ZUS. Bez tego zaświadczenia, jak podkreślili, nie należy mi się zasiłek opiekuńczy.
Proszę o poradę.

Ostatnia edycja:
Powrót