D
desdemona36
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, w zeszłym roku pękła mi aorta i cały układ krwionośny.po wyjściu ze szpitala starałam się o rentę. Trwa to już ponad rok, trzeci raz otrzymałam odmowę. Jestem już po badaniu przez lekarza orzecznika ZUS ,który orzekł całkowitą niezdolność do pracy.Powodem odmowy było niewystarczalny okres składkowy. Owszem, nie pracowałam zbyt długo ,gdyż mój były mąż był górnikem,i nie chciał,ani nie było takiej potrzeby żebym pracowała. w chwili obecnej jestem bez żadnych dochodów, na utrzymaniu dwójki pełnoletnich dzieci które mają jedynie zaliczkę alimentacyjną ,ale mieszkają osobno w internatach. Zjeżdżają do domów zaledwie raz ,dwa w miesiącu. Nie mogę pobierać zasiłku z Opieki Społecznej ,gdyż przekracza mi dochód w sumie nawet niewiele bo jakieś 20 zł.Starałam się o rentę w drodze wyjątku u Prezesa w Białymstoku,gdzie otrzymałam odmowę z powodu małej ilości lat pracy i drugą sprawą jest to że świadomie pracowałam na umowy zlecenia i nie były opłacane składki na ZUS.Nie mogę się odwołać do Sądu Pracy,gdyż w pouczeniu jest klauzula że przysługuje mi wyłącznie odwołanie do Prezesa ZUS w Warszawie. Lat pracy sobie nie dorysuję,niestety, nie zachorowałam przed 18 rokiem życia, nie mogę podjąć żadnej pracy, bo mój stan zdrowia nie pozwala nawet na głębsze oddychanie bo w każdej chwili może mi pęknąć tętniak. na operację się nie nadaję,gdyż jestem jedynym chodzącym przypadkiem z tętniakiem aorty o długości 60cm. nie mam dochodów oprócz zasiłku pielęgnacyjnego 153 zł. A oficjalnie z dochodem alimentacyjnym moich dzieci i rodzinnym przekracza mi dochód na zasiłek z Opieki. proszę poradźcie co dalej mam robić ,gdzie uzyskać pomoc ,żeby załatwić tą rentę .bardzo dziękuję