odmowa zasiłku chorobowego z zus

• Autor wątku Autor wątku Majka1051
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Majka1051

Witam,
Walczę z zus odnośnie wypłaty zasiłku chorobowego od kilku miesięcy i już nie wiem co mam zrobić.
Przedstawię mój problem.
9 lipca br. ustała moja umowa o pracę. W tym czasie byłam na zwolnieniu lekarskim od 5 - 31 lipca.
Zus nie chce wypłacić mi zasiłku za okres 10-31 lipca bo gdzieś w przestrzeni widniała umowa zlecenie, którą zawarłam dodatkowo rok wcześniej.
Umowa ta została zamknięta z dniem 15 lipca, pomimo, iż nie świadczyłam usług tej firmie od lutego br. więc składki nie były odprowadzane.
Po odmownym piśmie z zus firma od umowy zlecenia przesłała korektę zamknięcia umowy zlecenia z dniem 1lipca br do zus (zus koa) oraz dodatkowo przez program płatnik. Jednostka zus z mojej okolicy nie wiedziała co z tym zrobić i odesłała druk do warszawskiego zus. Było to ponad miesiąc temu. Korekta do tej pory nie widnieje w systemie zus, nikt nie wiem co się stało z pismem i gdzie ono trafiło.
A ja już nie wiem co mam zrobić w tej sprawie, skoro jednostki zus nie umieją się komunikować między sobą, a osoby są tak niekompetentne, że nie wiedzą do kogo w jednostce kierować druki koa...
Proszę o wskazówki...
Majka

wg mnie powinnaś się odwołać od tej decyzji. A pod drugie jeżeli jest sporzadzona korekta to po wprowadzeniu ja przez ZUS, powinni wypłacić ci chorobowe.

masło maślane

należy się odwołać w terminie od otrzymania odmownej decyzji ZUS do sadu. ZUS sam nic z urzędu nie poprawi nie licz na to.

ale decyzja była uzasadniona, jest umowa zlecenie to nie ma zasiłku. Tu firma zawiniła bo zamknęli za późno umowę. A teraz korekta jej zamknięcia krąży pomiędzy jednostkami zus nie wprowadzona w system.

No własnie decyzja odmowna bo w tym czasie wg dokumentów w ZUS pracowałaś na umowe zlecenie jednoczesnie z działalnością. Powinnas sie odwołac w terminie od decyzji i wtedy sąd mógłby uwzględnic to, bo to nie bylo z twojej winy.

Odwołanie pisałam do zus ale zadzwoniła pani inspektor do mnie i stwierdziła, że odwołanie nie jest zasadne. Jak na razie czekam na koretkę wyrejestrowania z UZ bo panie z kadr wysłały ją ponownie do ZUS.
Może coś się zmieni...
Przepisy, przepisy... Polskie prawo jest beznadziejnie skonstruowane. Za te wszystkie składki, które do tej pory mi zabrali do emerytury bym dożyła... Jak na mój gust powinno się zlikwidować zus.

Witam bardzo proszę o pomoc
W marcu 2018 dostałam umowe o prace na pełny etat na czas nieokreślony a w maju dowiedziałam sie zejestem w ciązy .Poszłam na chorobowe.Zus przedłużał moja sprawe az do wrzesnia i dzis przyszło mi od nich ze jest odmowa w wypłacie chorobowego z powodu fikcyjnej umowy. A tak nie było poniewaz współpracowalam juz wczesniej z ta firma jako wolontariusz poniewaz to fundacja. Jak powinnam sie odwołac i gdzie

Powrót