Odmowa zwrotu - gotówki za zakupiony towar towar

• Autor wątku Autor wątku Trener1122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Trener1122

Stały bywalec
Odpowiedzi
512
Cztery dni temu zakupiłem towar przez Allegro - odebrałem go osobiście płacąc gotówką jednak chciałem go zwrócić - mam drugi taki sam towar (taki zbieg okoliczności, że żona zakupiła tego samego dnia taki sam). W czasie zakupowania poprosiłem fakturę na swoją działalność gospodarczą (firma jednoosobowa).
W dniu dzisiejszym udałem się do sklepu z chęcią zwrotu towaru - nie używanego. Niestety sprzedawca odmówił mi oddania towaru i zwrotu gotówki.
Na fakturze napisał mi " Powołuję się na Ustawę z dnia 27 lipca nr 141 poz. 1176 o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej odmawiam zwrotu towaru"
Rozmawiałem z nim nawet tego samego dnia, że będę chciał zwrócić towar to zapewnił, że nie będzie żadnego problemu.
Z tego, co się orientuję, to spełniam wszystkie przesłanki żeby mieć prawo zwrotu towaru, nie minęło 10 dni od transakcji dokonanej niebezpośrednio, towar jest nieużywany, kompletny i w oryginalnym opakowaniu, mam też dowód zakupu.
Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź, co w tej sytuacji zrobić.
Dzwoniłem do UOKiKu ale powiedzieli mi, że dla nich nie jestem konsumentem bo mam własną firmę. Więc kto broni moich praw w tej sytuacji? :rolleyes:

Z tego, co się orientuję, to spełniam wszystkie przesłanki żeby mieć prawo zwrotu towaru, nie minęło 10 dni od transakcji dokonanej niebezpośrednio, towar jest nieużywany, kompletny i w oryginalnym opakowaniu, mam też dowód zakupu.

Nie spełniasz żadnych przesłanek, ponieważ ich nie ma. Prawo zwrotu przy zakupie na firmę nie przysługuje.

No, to mnie zmartwiłeś :confused:

Sprzedawca informuje mnie w swojej aukcji o tym, że mogę zwrócić towar nieużywany w przeciągu 10 dni - nie informując o tym, co na firmę a co na osobę fizyczną.
Martwi mnie fakt, że najpierw mówi coś przez telefon a co innego robi.
To podłość. :mad:

Możesz podać treść tego zapisu gdzie informuje o owych dziesięciu dniach?

Należy rozróżniać zakup konsumencki (tu ważne są tzw. ustawy konsumenckie, a nie jedynie kc) i zakup dokonany przez firmę. Sprzedawca domniemywał, a Pan prawdopodobnie na poczatku nie doprecyzował, że nie jest konsumentem.

Konsumentem ?

W końcu wiedział, na kogo wystawiał fakturę - a mimo to - w rozmowie telefonicznej oświadczył, że zwróci mi pieniążki. Po przyjechaniu do sklepu - diametralnie zmienił tok swojej wypowiedzi.
Powiedział też, że mu tego nie udowodnię bo tego nie nagrywałem na dyktafonie.

Ostatnia edycja:
Zakup konsumencki to zakup od firmy przez osobę prywatną. Jak np. w zwykłym sklepie zwykłe zakupy.

PS
Co z tym cytatem?

W trakcie rozmowy - poprosiłem go o oświadczenie, że nie zwróci mi pieniążków i to co zacytowałem - to mi napisał odręcznie na fakturze.
Jednak sie pomylił i oświadczył mi, że nie zwróci mi towaru a powinien napisać gotówki.

Ostatnia edycja:
Przed następnym postem zastanów się proszę co chcesz napisać, co piszesz i czy jest to zgodne z prawdą.

Reasumując:
1) na aukcji było o odstąpieniu w ciągu 10 dni, ale okazuje się, że nie ma (bo innego powodu nie widzę dlaczego nie przytoczysz cytatu)
2) miał napisać oświadczenie na fakturze, że nie zwróci środków a napisał, że nie przyjmie towaru.

Nie dziwię się, że nie chce przyjąć skoro sam go o to prosiłeś...

Poprosiłem go o napisanie na jakiej podstawie nie chce przyjąć towaru - chodziło mi dla czego tak zrobił.
Więc tak jak piszesz w swoim punkcie 1 i 2 - tak było, choć na jego aukcji było wyraźnie napisane, ze można go zwrócić bez podawania przyczyn.

Tak jak napisałem wcześniej - facet przez telefon mówił, że zwróci pieniążki jak przyjadę - jednak tak się nie stało argumentując tym o co go poprosiłem (argumentację).

Pffff.... nie jesteś skory do współpracy chociaż szukasz pomocy dla siebie. W takim razie z mojej strony EOT.

Zastanawiam się nad tym - czy to ja coś nie ja piszę czy po prostu nie rozumiesz co napisałem.
Dziękuję za pomoc - choć jej nie było.

Trener1122 napisał:
Zastanawiam się nad tym - czy to ja coś nie ja piszę czy po prostu nie rozumiesz co napisałem.
Dziękuję za pomoc - choć jej nie było.

TO ty nie rozumiesz.
Prawo zwrotu jest tylko dla osób prywatnych,a wziąłeś fakturę na firmę, w związku z czym, sam się tego pozbawiłeś.
Biorąc na firmę, należy znać możliwości oraz komplikacje.
To jest jedna z nich.

@Trener1122
czy to ja coś nie ja piszę

Tak, to Ty coś nie ty piszesz.

1) prosiłeś o pomoc
2) ja poprosiłem o cytat z aukcji informujący o możliwości zwrotu w ciągu 10 dni, o to jak on brzmi
3) nie podałeś
4) ponowiłem później prośbę
5) nie podałeś tego do tej pory
6) zarzucasz, że nie dostałeś pomocy...

no comments....

Aaaaaaaaaaaaa o to Ci chodziło. Widzę, że się nie dogadaliśmy.

Cytat z Aukcji "Odstąpienie od umowy - zwrot towaru (zakupionego i wysłanego) Zgodnie z Ustawą z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.), konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyny, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie 10 dni od daty wydania towaru.
Rezygnacja jest możliwa tylko i wyłącznie w przypadku braku jakichkolwiek naruszeń lub uszkodzeń w oryginalnych opakowaniach zamówionych artykułów.
Zwracany towar musi być kompletny. Produkt nie może nosić śladów użytkowania.
Zwrot pieniędzy obejmuje wartość odsyłanego towaru. Zwrotowi nie podlegają koszty dostawy"

Powołujesz się na zapis z aukcji, że "sprzedający napisał, że można zwrócić" i nie spróbowałeś dowiedzieć się czego dotyczy ten zapis? Nie sprawdziłeś ustawy, do której się ów zapis odwołuje oraz czego i kogo ona dotyczy. A dotyczy ona:

Przepis prawny:
Art. 1.

1. Ustawę stosuje się do dokonywanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą (towar konsumpcyjny).

A Ty zakupiłeś towar na... ?

I tyle w temacie. :cool:

I jaki z tego wniosek ?
Niestety nie załapałem tego.
Towar zakupiłem na osobę fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą.
Proszę jaśniej.
Co mam zrobić z tym fantem?
Czy mogę odzyskać pieniążki ?
Tak może łatwiej mi dostać podpowiedź.

Tak na marginesie to powiem, że facet jest strasznym cwaniaczkiem - taki pokrój bazarowicza (nie ubliżając osobą handlującym na bazarach)

To prawda - dałem się zrobić - trudno, teraz będę mądrzejszy.
Najwyżej sprzedam na Allegro.

Dziękuję za podpowiedź.

Towar zakupiłem na osobę fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą.

Nie, nie zakupiłeś na "osobę fizyczną" tylko zakupiłeś na swoją firmę:

W czasie zakupowania poprosiłem fakturę na swoją działalność gospodarczą

Co mam zrobić z tym fantem?

Nic. Wyciągnąć wnioski na przyszłość i przed zakupem zastanowić się czy chcesz kupić jako konsument (osoba fizyczna) czy też jako firma.

Czy mogę odzyskać pieniążki ?
Tak może łatwiej mi dostać podpowiedź.

Łatwiej? A pierwsza odpowiedź w tym wątku nie dała takiej podpowiedzi? :o

Powrót