Odmowa zwrotu towaru- osoba prywatna

• Autor wątku Autor wątku sk8teusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sk8teusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, kupiłem telefon poprzez popularny serwis aukcyjny. Telefon nowy, nieużywany, z przedłużenia umowy u operatora. Sprzedający (jako osoba prywatna) w tytule aukcji wpisał: "Huawei P8 lite oryginalnie zapakowany gw.24 mies" oraz w treści ogłoszenia: "Do sprzedania oryginalnie zapakowane-nieotwierane telefony Huawei P8lite. Opcjonalnie mogą być w kolorze czarnym lub w minie kolorów. Gwarancja 24 miesiące - Orange- dokument papierowy dokładam do wysyłki".

Otrzymałem telefon otworzyłem pudełko znalazłem kartę gwarancyjną wystawioną przez orange i oryginalnie zapakowany telefon, w poszukiwaniu dowodu zakupu otworzyłem pudełko z telefonem. Niestety nie znalazłem dowodu zakupu, więc nawet nie uruchamiałem telefonu w obawie, że będę musiał go zwrócić.
Wyczytałem, że do skorzystania z gwarancji potrzebna jest zarówno karta gwarancyjna jak i dowód zakupu a mówi o tym wyraźnie 19 punkt warunków gwarancji na karcie gwarancyjnej od orange -"Aby skorzystać z niniejszej gwarancji, należy dostarczyć urządzenie do punktu sprzedaży lub bezpośrednio do Autoryzowanego Serwisu wraz z dowodem zakupu i ważną kartą gwarancyjną" , oraz 3 punkt w karcie gwarancyjnej producenta -"Sprzęt przekazywany do naprawy musi posiadać stosowny dowód zakupu".
Poinformowałem o tym sprzedającego, odpisał że do odesłania telefonu na gwarancję potrzebna jest mi tylko karta gwarancyjna i przesłał mi skan faktury z zamazanymi przez niego danymi typu nadawca, odbiorca, cena. Nie mogąc dojść do porozumienia, chciałem zwrócić telefon. Gdy poinformowałem o tym sprzedającego ten odpowiedział, że mogę go odesłać, ale zastrzegł sobie, że tylko jeśli nie są naruszone plomby na oryginalnym opakowaniu. Plomby czyli 2 okrągłe przezroczyste naklejki naruszyłem.

Co zrobić w takiej sytuacji, czy sprzedający ma rację i może odmówić zwrotu przedmiotu, czy prawo jest po mojej stronie i jest to niezgodność towaru z opisem?

Ostatnia edycja:
Z przedstawionego stanu faktycznego nie wynika, aby rzecz sprzedana miała wady fizyczne lub prawne uprawniające do odstąpienia od umowy.
sk8teusz napisał:
przesłał mi skan faktury z zamazanymi przez niego danymi typu nadawca, odbiorca, cena.
Jeżeli z faktury wynika kto i od kogo kupił, a zamazano tylko dane adresowe to nie powinno być problemu z roszczeniami z tyt. gwarancji.
sk8teusz napisał:
Gdy poinformowałem o tym sprzedającego ten odpowiedział, że mogę go odesłać, ale zastrzegł sobie, że tylko jeśli nie są naruszone plomby na oryginalnym opakowaniu.
Fakt rozplompowania opakowania nie wpływa na istnienie wad uzasadniających odstąpienie od umowy.
sk8teusz napisał:
przesłał mi skan faktury
Powstaje pytanie, czy aby na pewno jest to sprzedaż przez osobę prywatna czy w ramach prowadzonej działalności, skoro kupuje towary na fakturę, a nie na paragon.

Jakubb napisał:
Powstaje pytanie, czy aby na pewno jest to sprzedaż przez osobę prywatna czy w ramach prowadzonej działalności, skoro kupuje towary na fakturę, a nie na paragon.

Jakbyś nie wiedział, to część operatorów sprzedaje tylko na fakturę. Na paragonie nie zmieszczą się dodatkowe informacje jak np. IMEI.

Jak kupowałem telefon w P*** (osoba prywatna) to dostałem fakturę z numerem IMEI, dokładną nazwą telefonu, symbolem itp.

arturoooo napisał:
Jakbyś nie wiedział, to część operatorów sprzedaje tylko na fakturę
:)
Nigdzie nie wykluczyłem takiej okoliczności. Pisząc to czułem jednak, że jakiś mądry "stały bywalec" wyrazi swoją mądrość...
Zatem uzupełniając wątek - wyjaśniam, że faktury również można wystawić na osoby fizyczne. Jednak warto rozważyć także towarzyszące okoliczności mogące świadczyć o sprzedaży w ramach prowadzonej działalności.

Jakubb napisał:
:)
Pisząc to czułem jednak, że jakiś mądry "stały bywalec" wyrazi swoją mądrość...

Gratuluje logicznego myślenia :brawo:

Jakubb napisał:

Zabronione jest kupić towar na firmę a sprzedać jako osoba prywatna? :o

Ostatnia edycja:
Jakubb napisał:
Czy tam jest takie słowo, czy to wynika z tej tzw. "logicznej" interpretacji postu?;)

Pozwól, że sobie odpuszczę bezsensowną polemikę z tobą.

upczepilbym sie wady prawnej, jesli w opisie byla obietnica 24 mies gwarancji jako integralnej czesci umowy a gwarant stwierda ze nie udzili gwarancji z powodu braku dokumentacji to wystap pisemnie o dostarczenie takiej dokumenatcji a jelsi jej nie dostaniesz to odstap od umowy

Powrót