Odmowa zwrotu za najtańszą przesyłkę po odstąpieniu od umowy zawartej przez internet

• Autor wątku Autor wątku inqubi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inqubi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Sprzedający zwrócił mi tylko cenę przedmiotu, bez kosztu przesyłki. Otworzyłem spór na Allegro, i sprzedawca tłumaczy się, że cyt. "prosił Pan o fakturę VAT na zakupiony przedmiot. Zwrócona kwota jest kwotą z faktury korygującej VAT".
Czy to jest trafny argument? Bo w ustawie nie znalazłem nic o takiej możliwości, że ze względu na wystawienie f-ry VAT a nie paragonu, można odmówić kupującemu zwrotu za najtańszą przesyłkę...
Wydaje mi się że jeśli sprzedawca nie wpisał w fakturę kosztu dostawy, to jest to ewidentnie problem księgowy czyli po jego stronie, a nie mojej.
Dodam jeszcze, że faktyczny koszt przesyłki wyniósł go 5,20 netto (polecony ekonomiczny) a skasował 9,99 zł czyli wystarczająco dużo, by wpisać na fakturę koszt przesyłki z vatem.
(Jestem osobą fizyczną, nie prowadzącą żadnej działalności.)

Więc jak z tym jest naprawdę?
Dziękuję za odpowiedź!

attorney napisał:
Nie szkoda Ci energii na ok. 10 PLN ?

To nie jest odpowiedź na moje pytanie, więc daruj sobie Panie kolego... Energii, jeśli chcesz wiedzieć, to mi szkoda na odpisywanie na Twoje zaczepki.

Jeśli nie masz nic do powiedzenia w temacie, wyświadcz mi tę grzeczność i nie brnij w to dalej... Z Góry Wielkie Dzięki!

Ostatnia edycja:
attorney napisał:
Nie szkoda Ci energii na ok. 10 PLN ?

Czyli sądom też powinno być szkoda energii bo ktoś np przekleił cenę z towaru za 2 złote na towar faktycznie kosztujący 4 złote? Na szczęście nie szkoda im energii ....

Powrót