Odmowienie przesyłki pobraniowej

• Autor wątku Autor wątku Cybor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cybor

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam.

Wstawiłem na OLX pendrive, odezwała się osoba za pomocą SMS ze jest zainteresowana, dwukrotnie wyraziła chęć zakupu i podała adres do dostawy.
Wysłałem paczkę za pobraniem, w momencie kiedy osoba otrzymała awizo skontaktował się ze mną telefonicznie ze on tej paczki nie odbierze bo juz kupił innego pendrive, bo ja nie wysłałem mu potwierdzenia wysłania paczki.

Czy jako sprzedający mam obowiązek przesłać takie potwierdzenie ? Mam druczek z poczty który potwierdza wysłanie tej paczki.

Mam prawo żądać zwrotów kosztów przesyłki w 2 strony ?

Pozdrawiam

Czy jako sprzedający mam obowiązek przesłać takie potwierdzenie ?
Nie.

Mam prawo żądać zwrotów kosztów przesyłki w 2 strony ?
Tak, ponieważ umowa sprzedaży jest wiążąca. Niestety oznacza to też, że pendrive formalnie należy do kupującego i trzeba go wezwać do odebrania go.

Uscisle pytanie bo źle je sformułowalem. Czy jako osoba fizyczna musze powiadamiac osobę kupujaca o tym ze wysłałem jej towar ?

Kupujący twierdzi ze musze bo skoro tego nie zrobiłem to umowa kupna sprzedaży jest nieważna.

Dlaczego mam odpuszczać skoro jestem na wygranej pozycji ?

Mam wszystkie dane, rozmowę SMS ktora potwierdza zawarcie umowy, później dostane skan potwierdzenia nie odebrania przesyłki, wyśle wezwanie do zapłaty a jak nie poskutkuje to kieruje sprawę do sądu. Nie bede odpuszczal i ponosil strat przez dziecinnosc kupującego.

opania napisał:
Tak, lecz jeśli kupujący nie odda Ci po dobroci to raczej odpuść sprawę. Poczytaj podobne tamety.

https://forumprawne.org/prawo-cywilne/670136-nieodebrana-przesylka-pobraniowa-zwrot-kosztow.html

Powrót