odmówienie zwrotu w sklepie internetowym

• Autor wątku Autor wątku aikoku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aikoku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Kupiłam buty w sklepie internetowym. Jednak przyszły z uszkodzeniami/zarysowaniami (właściciel sklepu twierdzi, że powstały w czasie transportu) i były za szerokie.
Chciałam je wymienić lub zwrócić, więc najpierw zadzwoniłam do właściciela by dogadać się - nakrzyczał na mnie jak na swoje dziecko.

Ważne jest to, że właściciel napisał przy modelu, że jest to but robiony na zamówienie - jednak w prawie polskim jest wyraźnie napisane, że jak coś jest robione na zamówienie to posiada indywidualne cechy jakie klient jemu nada - ja wybrałam tylko numer buta.

Poszłam do Miejskiego rzecznika praw konsumentów - ten mnie wyśmiał co do kwoty (dla studenta 200zł to niestety duża suma) i poradził wysłać list z pismem o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość.
Później wysłałam list z pismem odstąpieniu umowy zawartej na odległość (w terminie się zmieściłam). Kilka dni później wysłałam buty - nie miałam jak ich wysłać od razu i jak się orientowałam miałam 14 dni na ich wysłanie.

Tydzień po wysłaniu listu dostałam odpowiedź w której właściciel stwierdził, że odmawia zwrotu, bo jest bezzasadny.
Buty właściciel wysłał do domu na mój koszt - akurat byłam na wyjeździe i inna osoba je odebrała i zapłaciła.

Czy jest szansa na odebranie moich pieniędzy?
Czy to ja jestem nie uczciwa czy właściciel tego sklepu?

Jeśli prawidłowo odstąpiłaś, to umowy już nie ma, a własność butów przeszła na sprzedawcę, więc może je sobie wysyłać gdzie chce. Szkoda jednak, że dopuściłaś do ich odbioru i zapłaty.
Wyślij sprzedawcy pismo. Poinformuj o swoim skutecznym odstąpieniu, po którym umowę uznaje się za niezawartą i jego obowiązku zwrotu ceny i kosztów transportu (art. . Zażądaj zwrotu ceny za buty, podwójnych kosztów przesyłki do Ciebie. Zaznacz, że buty są do odbioru u Ciebie, albo odeślij je - po otrzymaniu na to środków. Wyznacz mu na to 14 dni z informację, że po bezskutecznym upływie terminu skierujesz sprawę na drogę sądową.

Art. 27. upk Konsument, który zawarł umowę na odległość lub poza lokalem przedsiębiorstwa, może w terminie 14 dni odstąpić od niej bez podawania przyczyny i bez ponoszenia kosztów (...)
Art. 32. 1. Przedsiębiorca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostarczenia rzeczy.

Powrót