Odmówiono mi stypendium.socjalnego

• Autor wątku Autor wątku adamqw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamqw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, odmówiono mi stypendoum socjalnego pomimo dostarczenia wszystkich dokumentow, w których jasno jest napisane, że dochod na jedną osobe wynosi ok 300zl. Powiedziano mi abym dostarczyl jeszcze dodatkowe dokumenty typu: zaswiadczenia stypendialne rodzenstwa, którzy studiują na innych uczelniach i dostali zaswiadczenia stypendialne z wpisanymi kwotami, które im przydzielono. Zapytano mnie również dlaczego nie pobieram z MOPSu pieniędzy. Rodzice nie pobierają i jak nic nie jestem w stanie z tym zrobić, więc odpisalem że to sprawa zależy od rodzicow i po prostu nie pobierają.

Odmówiono mi stypendium socjalnego ponieważ zapytalem dlaczego takie dane mam udostępniać skoro wszystko o dochodach i wnioski z mops dostarczylem że nie pobieram od nich żadnych kwot.

Co mam robic w tej sytuacji?

Możesz się odwołać. Informacje do kogo i w jakim terminie znajdziesz w pouczeniu decyzji odmawiającej stypendium.
Odmówiono Ci na podstawie art. 88 ust 4 ustawy prawo o szkolnictwie wyższym i nauce. Przy dochodzie poniżej 528 zł na osobę student jest zobowiązany przedstawić zaświadczenie z OPSu o sytuacji dochodowej i majątkowej rodziny, inaczej jest automatyczna odmowa. Przy braku tego zaświadczenia komisja/rektor może (ale nie musi) przyznać stypendium, o ile uzna, że przyczyny niedołączenia są uzasadnione oraz student opisze i udokumentuje z czego rodzina żyje. Widocznie nie uznali Twoich wyjaśnień za wystarczające.

Powrót