Odnaleziona po 18 latach.

• Autor wątku Autor wątku sobka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sobka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Po 18 latach odnalazłam koleżankę. Mieszka w Domu Opieki Społecznej. Chciałam ją zabrać do siebie na stałe ale... Dyrektorka owego domu powiedziała mi że mogę ją zabrać ale tylko na 21 dni w roku. Jeśli wyczerpię ten limit, nie zobaczę już koleżanki. Koleżanka jest zupełnie sprawna i normalna. Ma przyznaną rentę z czego ośrodek zabiera 75 procent, jej "zostaje" 120 złotych z których od lat do ręki dostaje tylko 20. Proszę o pomoc kogoś kto orientuje się w tym co napisałam... wiem że niezbyt składnie. Dlaczego tylko 21 dni w roku, dlaczego nie mogę zabrać jej na stałe skoro Ona również tego chce, dlaczego nie dostaje pieniędzy które są jej... Mam masę pytań ale nie będę zaśmiecała forum. Z góry dziękuję za odpowiedż. Kasia

[cytat:2suz5d23]
Koleżanka jest zupełnie sprawna i normalna
[/cytat:2suz5d23]
Jeżeli jest pełnoletnia i nie jest ubezwłasnowolniona, to co tam dalej robi?
Czegoś tu nie rozumiem, albo Pani nie wszystko nam powiedziała.

Może jest ubezwłasnowolniona, nie pomyślałam o tym. Jeśli tak jest to ktoś, kiedyś zrobił to na siłę aczkolwiek Ona nie pamięta żadnej sprawy w sądzie. Jeśli tak jest to w jaki sposób można to wszystko odwrócić? O ile w ogóle można...

[cytat:3p9fraqm]
ośrodek zabiera 75 procent
[/cytat:3p9fraqm]
nie może 75% a jedynie 70%
Teraz tak :
1.Jaki to dom opieki ??(dla chorych psychicznie??)
2.W każdym DPS-ie jest prowadzona dokumentacja , Niech Pani uda się do dyrektora i zapyta się czy koleżanka ma ustanowionego przez sąd kuratora (jako powód poda Pani chce się ubiegać o kuratelę ).Jeżeli kurator jest ustanowiony a zaniedbuje swe obowiazki ograniczając się jedynie do pisania co 6/12 miesiecy sprawozdań do sądu ma Pani możliwośc wniesienia skargi do prokuratury o lekceważące podejscie i niewywiązywanie się za sprawowanej funkcji i ubiegać się na drodze sądwej o przyznanie opieki nad w/wym osobą.
3.Czy koleżanka ma rodzinę ?Jeżeli nie to do ubezwłasnowolnienie częściowe /całkowite jest następstwem działań prokuratora.
4. ubezwłasnowolnienie jest ciężko znieść , gdyż musza ustąpić wszelkie przyczyny z powodu których dana osoba zostala uznana za niezdolną do samodzielnego podejmowania czynności /decyzji.
5.z jakiej racji pobiera rentę?
6. co do 21 dni to najprawdopodobniej chodziło o fakt tzw."urlopu płatnego" , gdy na dany okres (ciągłość)przysługuje osobie ubezwłasnowolnionej do dyspozycji cała kwota renty .
[cytat:3p9fraqm]
dlaczego nie dostaje pieniędzy które są jej...
[/cytat:3p9fraqm]
z prostej przyczyny , Ustawa o DPS-ach przewiduje odpłatność za pobyt w wysokości 70% wynagrodzenia ( mieszkanie , wyżywienie, opiekę itd) , Reszta pozostałej kwoty jest do dyspozycji pensjonariusza , gdyż DPS- nie zapewnia odzienia , środków higieny(podpaski , pasty do zębów , kosnetyki)

Dyrekcja nie udzieli mi informacji bo nie jestem rodziną... Koleżanka jest pod ich wpływem a sama niczego się nie dowie. Jeśli o coś pyta to słyszy - a na co ci to wiedzieć. Do ręki nie dostaje żadnych pieniędzy, Powinna dostawać 120 złotych ale panie oopiekunki co miesiąc kupują jej słodycze za 20 złotych. To wszystko co ma. Nie wiem z jakiego tytułu ma rentę, ona też tego nie wie.

6645980 to moje. Pani gg nie wyświetla się

Powrót