Odnosnie sprawy o stwierdzenie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku mjpawlak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mjpawlak

Wnioslem sprwe jakis czas temu. Wlasnie mi przyszlo pismo z terminem rozprawy. Ale wraz z pismem bylo cos jeszcze co mnie bardzo zdziwilo.

Oswiadczenie o przyjeciu/odrzuceniu spadku, ktore niby mam wypelnic, jezeli chce spadek przyjac, odrzucic i zaplacic 50zl. Czyli wynika z tego ze mam zaplacic oplate skarbowa jeszcze raz? Przy skladaniu wniosku taka oplate juz ode mnie pobierano - chociaz byla to oplata za zlozenie wniosku.

Ale nigdzie wczesniej nie wyczytalem, ze na rozprawie skladam jeszcze cos takiego, i to do tego odplatnie. Prosze o wyjasnienie.

Wniosek dolaczony dokladnie nazywa sie: "Wnosze o odebranie ode mnie oswiadczenie o przyjeciu/odrzuceniu"

Dzieki

Od otwarcia spadku nie minęło jeszcze pewnie pół roku, a więc wszystko w porządku :) Niech Pan zrobi tak jak każą :)

Czyli wypelnic wniosek i wplacic oplate skarbowa?

A co, jesli czegos takiego nie wypelnie, komu sad przydziela taki spadek?

Jakis czas temu moja rodzina rowniez miala taka sprawe, jednak minelo ponad pol roku oraz nie bylo testamentu. W moim przypadku pol roku nie minelo, ja jestem spadkobierna testamentowym, nie ustawowym. Ja tez wnosilem wniosek. Jest jeszcze moja matka w testamencie - i ona rowniez sklada ten wniosek?

A jeszcze jedno pytanie - matka chce odrzucic spadek, by caly spadl na mnie. Jednak jest napisane, ze gdy ona go odrzuca, to spadek spada na dzieci - mnie i moja siostre, wiec nie wiem jak to bedzie w takim przypadku wygladac? Moze lepiej zeby ona przyjela spadek, a pozniej u notariusza zrobic darowizne (ktora tak czy tak musi byc zrobiona - to juz inna sprawa, ale matka posiada juz 1/6 tego mieszkania)

Pozdrawiam

1. Tak wypełnić wniosek i wnieść opłatę ale sądową a nie skarbową :)

2. Pana matka nie musi składać takiego wniosku jest ona uczestnikiem postępowania.

3. Ma pan rację, jesli mama odrzuci spadek będzie traktowana ona tak jakby nie dożyła jego otwarcia, a więc najlepiej go przyjąć i potem -darowizna :)

w oświadczeniu o przyjęciu spadku (jeśli go pan przyjmie) należy wskazać czy przyjmuje pan spadek wprost czy z dobrodziejstwem inwentarza. Brak takiego określenia powoduje, że spadek zostaje przyjęty wprost.

Powrót