odnośnik do materiału z innej witryny

• Autor wątku Autor wątku andy2024
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andy2024

Użytkownik
Odpowiedzi
108
Jak pod kątem prawnym należałoby zrobić - wykonywałem wyrób, który (o czym nawet nie wiedziałem) trafił do celebrytów, czym chciałbym się na swojej witrynie pochwalić. W związku z tym nie mając i nie mogąc dostać pozwolenia na wykorzystanie zdjęcia/filmu chciałbym zrobić do nich link. Z tego co czytałem linkowanie jest legalne i dozwolone, jednak pytanie brzmi, jak linkować. Czy wstawienie filmu np. z youtube wyświetlanego na mojej podstronie, albo obrazka tu wyświetlanego to jeszcze linkowanie, czy już nie (informację o autorze też pewnie trzeba byłoby podać pod linkowanym filmem/zdjęciem)?
Czy też jedyne co mogę zrobić, to zwykły link tekstowy powodujący otwarcie się materiału na tamtej stronie, gdzie ów film/zdjęcie jest zamieszczony?

Zawsze korzystanie z cudzego utworu wymaga odpowiedniego zezwolenia. Filmu z YT rządzi się swoimi prawami - patrzy warunki, wyświetlenie obrazka to już rozpowszechnianie zatem wymagana odpowiednia zgoda.

Czyli po prostu link z otwierający stronę z tym filmikiem/zdjęciem jako nowa strona i wtedy jestem bezpieczny od prawnych niuansów?

Ale może to być link z danymi typu: "Pamela Anderson korzysta z naszego wyrobu. Zobacz sam.", czy po prostu "Znani i lubiani korzystają z naszego wyrobu. Zobacz sam kto."?

Powrót