Odnowienie obywatelstwa niemieckiego

• Autor wątku Autor wątku Marton1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marton1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
wprawdzie czytałem tematy na forum oraz informacje konsulatu generalnego odnośnie potwierdzenia niemieckiego obywatelstwa, jednak nie do końca wyjaśniają one moją sprawę.

Sytuacja wygląda następująco:

Urodziłem się w 1990 roku. W 1994 roku ojciec oraz matka ubiegali się o paszport niemiecki, więc musieli również wyrobić sobie Staatsangehörigkeitsausweis. Oboje rodziców urodziło się przed 1975 roku, więc mniemam, że udowadniali swoje pochodzenie od ojców i dziadków. Rodzice urodzili się w Polsce, ich rodzice oraz dziadkowie z obu stron na terenach należących do Prus/Cesarstwa Niemieckiego/Republiki Weimarskiej. Przodkowie rodziców zmarli(częściowo już na Ziemiach Odzyskanych), oprócz dziadków ojca, którzy byli traktowani jako "późni wysiedleńcy" i mieszkają obecnie w Niemczech.

Rodzice otrzymali Staat w 1994 roku i na tym dokumencie byłem wypisany również ja jako dziecko. Dokument stracił ważność w 2004 roku. Na jego podstawie wyrabiałem dwukrotnie paszport niemiecki, ostatni stracił ważność w zeszłym roku. Ojciec pracuje w Niemczech od 1994 roku, jest tam zameldowany na stałe i posiada niemiecki dowód osobisty.

Chciałbym odnowić Staatsangehörigkeitsausweis, z tego co wyczytałem obecnie jest już bezterminowy. Jednak jeśli dobrze zrozumiałem należy przejść całą procedurę od nowa. Czy musze podobnie jak przed laty rodzice wypełnić wniosek wraz z Anlage V aż do jakiegoś pradziadka, dodawać akty urodzenia itd. przodków czy poprzez niemiecki dowód ojca istnieje szybsza metoda? Czy istnieje realne ryzyko odmowy przyznania obywatelstwa? Proszę o pomoc i odpowiedź.

Pozdrawiam

Musisz zlozyc na nowo wniosek dla siebie, a czy potrzebne beda wszystkie dokumenty od nowa, czy wystarcza twoje paszporty i Staatsangehörigkeitsausweis rodzicow, to zadecyduje konsulat.
Teoretycznie "w rzadkich wypadkach" istnieje mozliwosc odmowy, ale tego z gory nikt ci tu nie wykluczy ani potwierdzi.

Odnowienie dokumentu obywatelstwa niemieckiego jeszcze ważnego i urodzenie dziecka

Witam
Podepnę się pod temat, mój oraz siostry dokument obywatelstwa ma ważność jeszcze do 17.12.2017r W zeszłym roku w grudniu wyrobiliśmy z siostrą paszporty i Pani w konsulacie w Opolu zasugerowała odnowienie dokumentów. Dostałem pismo w którym proszę o ponowne wystawienie Statt... (wir wenden uns an sie mit der bitte der neuausstellung des staatsangehorigkeitsausweises fur unsere Familie). Urodził mi się syn 27.03.2017r i aby on otrzymał dokument obywatelstwa muszę wypełnić wniosek i Anlage V. Czy gdzieś znajdę wzór jak taki wniosek i załącznik wypełnić ?? Niestety ja only english, będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Czytałem wszystkie wątki i odpowiedzi na forum dot. wydania nowego Staatu po upływie terminu ważności dotychczasowego.
Moja sytuacja jest następująca:
W 2002 otrzymałem Staat i jednocześnie od razu wyrobiłem w konsulacie niemiecki paszport. W 2011 roku czyli na rok przed upływem ważności paszportu wystąpiłem o wydanie nowego. Bez problemu został mi wydany przez konsulat w Opolu. Jednocześnie urzędniczka poinformowała mnie, że za rok (czyli w 2012 r.) muszę wystąpić o nowy Staat, ale "będzie to czysta formalność".
Tak więc w 2012 roku wystąpiłem z krótkim jednozdaniowym wnioskiem do BVA o wydanie nowego dokumentu. Otrzymałem oczywiście odpowiedź, że to nie tak od razu, że mam przedstawić jeszcze dokumenty z IPN-u dotyczące dziadka. W IPN-ie kwerenda trwała ponad rok. Przysłali mi m.in. kopię kartoteki mojego dziadka. Wszystko to przesłałem do BVA. Przez 1,5 roku ze strony BVA była zupełna zupełna cisza, dopiero w marcu 2016 r. otrzymałem do podpisania i potwierdzenia przez notariusza pełnomocnictwo do brytyjskiego archiwum wojskowego w celu sprawdzenia czy mój dziadek służył w Armii Andersa. Podpisałem, potwierdziłem i odesłałem.
Na początku tego roku wysłałem zapytanie do BVA na jakim etapie jest moja sprawa. Odpisali że czekają na odpowiedź z Londynu.
W lipcu br. ponownie wysłałem zapytanie do BVA (mailem). Dziś otrzymałem zwrotnego maila, że w lipcu dostali odpowiedź z Londynu i zajmą się sprawą w najbliższym czasie.
W międzyczasie ja wyjechałem do Niemiec, zameldowałem się tutaj (na podstawie ważnego paszportu) i złożyłem wniosek o wydanie dowodu osobistego (czekam na jego wydanie).
Czy w tej sytuacji powinienem zawiadomić BVA że jestem zameldowany w Niemczech, czy też na razie nie ruszać tej sprawy i cierpliwie czekać na decyzję BVA ?
Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Adek20 posiadasz może gdzieś wzór pisma o ponowne wystawienie Staatu?

Witam,
dzięki za odpowiedź Pogodniak. Wg strony BVA w przypadku odnowienia daje się wniosek i tylko kopie starego Staatu. Ewentualnie dołącze jeszcze kopie moich starych paszportów. Mam jednak pytanie co zaznaczyć w polu Abstammung. Rozumiem, że skoro zarówno matka jak i ojciec mają niemieckie obywatelstwo to w polu Abstammung mam zaznaczyć zarówno von der Mutter jak i vom Vater? Poza tym w polu o innych obywatelstwach rozumiem, że zaznaczam polskie, data kiedy nabyłem to moja data urodzenia i w ostatniej kolumnie dopisuję, że otrzymałem je poprzez Geburt in Polen? Raczje chciałbym kontaktować się bezpośrednio z BVA, a nie przez konsulat. Fajnie jakbyś mógł mi wyjaśnić moje niepewności.

Powrót