Odnowienie Staatsangehörigkeitsausweis. Ile czekaliście?

• Autor wątku Autor wątku rtv2500
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rtv2500

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Mam pytanie, czy orientujecie sie ile będę musiał czekać? Złożyłem w wrześniu kopię staatsangehörigkeitsausweis w celu odnowienia obywatelstwa. Jeśli ktoś wie ile to może potrwać, lub czy można to w jakiś sposób przyspieszyć to proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam

A po co ci w ogole nowy? Trzeba bylo sobie wyrobic paszport albo dowod niemiecki i za kazdym razem przedluzac waznosc paszportu/dowodu, to by nie bylo problemu z czekaniem

A mogę sobie teraz złożyć wniosek o paszport niemiecki? Bo oryginał Staatsangehörigkeitsausweis mam, tylko one jest przedawnione, a nowe w trakcie wyrabiania.

Nie chce byc nieuprzejmy, ale tu sie potwierdza przyslowie "chytry dwa razy traci". Trzeba bylo wyrobic od razu paszport po uzyskaniu pierwotnego Staatsangehoerigkeitsausweisu i zawsze go przedluzac, gdy konczyla sie jego waznosc. Wtedy nikt by nie wymagala nowych papierow. A teraz na dwoje babka wrozyla, na przedawniony Staatsangehoerigkeitsausweis w konsulacie paszportu ci raczej nie wyrobia

Witam, odkopuję starego suchara :D
Staram się o potwierdzenie obywatelstwa swoich dzieci a przy okazji chciałbym odnowić swój Staats ( był terminowy ). Obywatelstwo dziedziczę w prostej linii ojciec - dziadek - pradziadek ( dziadek urodzony 1927 Śląsk opolski, pradziadek 1896 Śląsk opolski - wtedy III Rzesza ).
Do sedna, jak mam się za to zabrać tak aby nie mieć problemów. Wiem, że swój Staads mogę zaktualizować o zawarcie związku małżeńskiego i narodzenie dzieci, ale właśnie co z nimi. Jak im, niepełnoletnim, udowodnić posiadanie obywatelstwa ? Czy muszę przechodzić całą procedurę od początku, czyli zbieranie dokumentów, tłumaczenie, czy po prostu wystarczy, że wypełnię wniosek i Bundesverwaltungamt z automatu go rozpatrzy ?

Powrót