Odpis/ksero świadectwa ukończenia liceum- Pilne! Proszę o pomoc!

• Autor wątku Autor wątku Whoopy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Whoopy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Zapisałem się na roczny kurs gdzie jednym z wymaganych dokumentów jest świadectwo ukończenia liceum (lub odpis/ksero itp). I teraz zaczynają się schody. Świadectwo gdzieś zgubiłem bo LO skończyłem już ładnych parę lat temu. Co do duplikatu to "szanowna pani" w sekretariacie mojego byłego LO powiedziała, że nie wyda mi takiego odpisu ani ksera i ewentualnie muszę napisać podanie do dyrektora i zapłacić 26zł. Poza tym czas oczekiwania to dwa tygodnie.

Mojej pytanie brzmi... Czy tak to naprawdę prawnie wygląda? Nie mam prawa otrzymać odpisu bądź głupiego ksera od ręki? Czy może jest to nadużywanie/naginanie prawa?
Nie znam się na tym więc bardzo, baaardzo proszę o pomoc!

Dla Ciebie to jest "głupie ksero" a dla szkoły kwestia odszukania w archiwum.

Whoopy napisał:
Mojej pytanie brzmi... Czy tak to naprawdę prawnie wygląda? Nie mam prawa otrzymać odpisu bądź głupiego ksera od ręki?...

Niestety od ręki nie.
Nie oczekujesz chyba, że Dyrektor i Wychowawca czekają tylko na Twoje podanie, żeby się na odpisie podpisać a opieczętowany druk leży już wypełniony zgodnie z arkuszem i czeka na Ciebie.

Okey, okey. Dziękuję bardzo za odpowiedź. W takim razie biorę się za pisanie podania.

Witam wszystkich,
Mam taki sam problem- zgubiłam świadectwo ukończenia szkoły średniej. Udałam się z tym problemem do sekretariatu szkoły i dostałam odpowiedź, iż nie mogą mi wydać duplikatu świadectwa, gdyż nie mają u siebie oryginału. Moje pytanie brzmi- czy to jest rzeczywiście możliwe i zgodne z prawem, że szkoła nie posiada moich dokumentów i nie otrzymam od nich duplikatu świadectwa?

Duplikat świadectwa ukończenia szkoły średniej wydaje się w oparciu o arkusze ocen, które są w szkole a po jej likwidacji w archiwum. Dokumenty są dostępne co najmniej przez 50 lat.

Powrót