Odpis pisma

• Autor wątku Autor wątku Krokodyl11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krokodyl11

Stały bywalec
Odpowiedzi
595
Sąd wezwał do złożenia odpisów pisma procesowego p.t. "WNIOSEK".

Czy w odpisie pisma trzeba coś konkretnego napisać ? n.p. tytuł "Odpis"

Czy jest to po prostu wierna kopia pisma procesowego, które wcześniej złożono w danej sprawie ?

Czy może mogę wprowadzić jakieś bardzo małe poprawki kosmetyczne żeby pismo było lepsze ? pytam gdyż po złożeniu zauważyłem w piśmie pewne niedociągnięcia

W sprawach rodzinnych ile odpisów danego pisma trzeba złożyć ?
Czy data odpisu pisma musi być w prawym górnym rogu musi być taka sama jak data złożenia pisma przewodniego czy taka jak data złożenia odpisu ?

Ostatnia edycja:
Krokodyl11 napisał:
Czy w odpisie pisma trzeba coś konkretnego napisać ? n.p. tytuł "Odpis"
Nie ma takiego obowiązku.
Krokodyl11 napisał:
Czy jest to po prostu wierna kopia pisma procesowego, które wcześniej złożono w danej sprawie ?
Krokodyl11 napisał:
Czy data odpisu pisma musi być w prawym górnym rogu musi być taka sama jak data złożenia pisma przewodniego czy taka jak data złożenia odpisu ?
Tak. Każdy odpis powinien także zostać odrębnie podpisany.
Krokodyl11 napisał:
Czy może mogę wprowadzić jakieś bardzo małe poprawki kosmetyczne żeby pismo było lepsze ? pytam gdyż po złożeniu zauważyłem w piśmie pewne niedociągnięcia
Nie.
Krokodyl11 napisał:
W sprawach rodzinnych ile odpisów danego pisma trzeba złożyć ?
To zależy od rodzaju sprawy a co za tym idzie liczby uczestników postępowania. Wniosek (i generalnie pisma w toku sprawy sądowej) składa się w oryginale dla sądu a dodatkowo w tylu odpisach ilu jest pozostałych (tj. poza wnoszącym pismo) uczestników postępowania.

Nie moge zmienić treści odpisu pisma nawet jak jest w nim nieprawda ?

Krokodyl11 napisał:
Nie moge zmienić treści odpisu pisma nawet jak jest w nim nieprawda ?
Nie. Może Pan:

1/ odstąpić od wykonania wezwania sądu. Wtedy najprawdopodobniej wniosek zostanie formalnie odrzucony z powodu nieuzupełnienia braków formalnych (umożliwi to złożenie w tej samej sprawie przez Pana nowego wniosku już ze skorygowaną treścią) lub
2/ złożyć odpisy o identycznej treści jak wniosek już uprzednio złożony a w kolejnym piśmie do sądu (i odpisach dla uczestników) dokonać korekt.

Jeszcze w nawiązaniu do poprzednich pytań - data na odpisach powinna być tożsama z datą jaka zawarta była na piśmie już wcześniej złożonym do sądu.

Byrhtnoth napisał:
Nie. Może Pan:

1/ odstąpić od wykonania wezwania sądu. Wtedy najprawdopodobniej wniosek zostanie formalnie odrzucony z powodu nieuzupełnienia braków formalnych (umożliwi to złożenie w tej samej sprawie przez Pana nowego wniosku już ze skorygowaną treścią) lub
2/ złożyć odpisy o identycznej treści jak wniosek już uprzednio złożony a w kolejnym piśmie do sądu (i odpisach dla uczestników) dokonać korekt.
Pomyliłem się w nazwie i numerze wydziału, więc to trochę infantylna pomyłka, zobaczyłem to dopiero wczoraj, na szczęście sygnaturę sprawy dałem poprawną więc trafiło tam gdzie powinno trafić. Jest jeszcze kilka bardzo drobnych niedociągnięć.
Nie ukrywam że bardzo chciałbym żeby moje pismo było jak najszybciej rozpatrzone, nie chciałbym już tego przedłużać.
Nie ma jakiegoś sposobu żeby w bardzo drobnym zakresie poprawić pismo i złożyć go jako odpis do poprzedniego ?
I żeby było szybko rozpatrzone ?

Krokodyl11 napisał:
Nie ma jakiegoś sposobu żeby w bardzo drobnym zakresie poprawić pismo i złożyć go jako odpis do poprzedniego?
To zrozumiałe tyle, że według przepisów odpis nie służy do nanoszenia poprawek - żeby spełnić swoją rolę powinien być identyczny z wnioskiem już złożonym.

Byrhtnoth napisał:
To zrozumiałe tyle, że według przepisów odpis nie służy do nanoszenia poprawek - żeby spełnić swoją rolę powinien być identyczny z wnioskiem już złożonym.
Z którego przepisu to wynika ?

Przepis prawny:
art. 128 Kodeks postępowania cywilnego (fragment)
1. Do pisma procesowego należy dołączyć jego odpisy i odpisy załączników dla doręczenia ich uczestniczącym w sprawie osobom, a ponadto, jeżeli w sądzie nie złożono załączników w oryginale, po jednym odpisie każdego załącznika do akt sądowych.
I dalej za Sądem Najwyższym (V CKN 1830/00): "Dokumentu nieodzwierciedlającego wiernie treści pisma procesowego nie można uznać za odpis, choćby strona, jej przedstawiciel lub pełnomocnik procesowy poświadczyła jego zgodność z pismem procesowym".

Powrót