Odpis wyroku sądu - Kto dostaje?

• Autor wątku Autor wątku lyyn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lyyn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Taka sytuacja
Złożyłem Skargę do WSA.
Wojewódzki Sąd Administracyjny uwzględnił moją skargę.
Od ogłoszenia wyroku minęło 21 dni. Z sądu nadal nic nie przyszło.
Pytanie:
1. Kto dostaje odpis wyroku z urzędu?
2. Jeśli dostaje to czy wraz z uzasadnieniem?
2. Co właściwie oznacza ''z urzędu''?
3. Czy strona przeciwna musiała złożyć wniosek z zachowaniem terminu 7 dniowego o odpis wraz z uzasadnieniem wyroku?
Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Najlepiej zadzwonić do sądu, podać sygnaturę i dowiedzieć się czy wyrok się uprawomocnił. Najszybciej iść do czytelni akt i zrobić ksero z akt sprawy.
Lub złożyć wniosek o wydanie odpisu prawomocnego wyroku.
Jeżeli strona przeciwna stawiła się na ogłoszeniu wyroku to ma 7 dni od dnia ogłoszenia wyroku na złożenie pisemnie wniosku o sporządzenie uzasadnienia, lub jeżeli strona była nieobecna od dnia otrzymania wyroku na piśmie.

Dziękuję olesia555.
Jesteś pewna na 100 tego co napisałaś? Przepraszam że wątpię ale naczytałam się sporo i mam wątpliwości.
A do tego sprawa jest o tyle zagmatwana że strona przeciwna nie była na rozprawie, dotarła dopiero na ogłoszenie wyroku i sąd na zapytanie czy mogą odsłuchać wyrok (nie wiem jako kto) zgodził się.
Więc nie wiem czy zostało to potraktowane przez Sąd jako że strona była czy nie była...:rolleyes:
Może więcej osób się wypowie, będę niezmiernie wdzięczna.

sąd ma na to 14 dni, ale w praktyce często tego terminu niestety nie dotrzymuje plus czas na poczcie na dotarcie korespondencji

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/5DB83CDFDC
należy w pierwszej kolejności wskazać, że zgodnie z art. 141 § 1 i 2 P.p.s.a. uzasadnienie wyroku sporządza się z urzędu w terminie czternastu dni od dnia ogłoszenia wyroku albo podpisania sentencji wyroku wydanego na posiedzeniu niejawnym. W sprawach, w których skargę oddalono, uzasadnienie wyroku sporządza się na wniosek strony zgłoszony w terminie siedmiu dni od dnia ogłoszenia wyroku albo doręczenia odpisu sentencji wyroku. Uzasadnienie wyroku sporządza się w terminie czternastu dni od dnia zgłoszenia wniosku.

olesia555 napisał:
Jeżeli strona przeciwna stawiła się na ogłoszeniu wyroku to ma 7 dni od dnia ogłoszenia wyroku na złożenie pisemnie wniosku o sporządzenie uzasadnienia

nie - tu mamy sytuację, że sąd uznał skargę, a więc wniosek o uzasadnienie nie jest wymagany

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odp, właśnie tak myślę że wyrok Sądu z uzasadnieniem zostanie wysłany z urzędu do wszystkich stron, prawda?

Powrót