odpisanie kosztów wynajmu od podatku

• Autor wątku Autor wątku rosenrot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
rosenrot

rosenrot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

Wynajmuję komuś mieszkanie, rozliczam się z US ryczałtem. Najemcy płacą mi miesięcznie czynsz wynajmu, opłaty (czynsz, fundusz remontowy, media) robię ja.
Moje pytanie brzmi, czy mogę sobie odpisać opłaty (którekolwiek) od podatku jako koszty wynajmu?

Przy ryczałcie nie ma kosztów.
Dlaczego Pan opłaca media? Przecież korzysta z nich najemca. Przyjęte jest, że to najemca ponosi koszty energii, gazu, wody, ewentualnie ogrzewania, kablówki, telefonu, internetu.

Jestem kobietą :)

Może nieprecyzyjnie się wyraziłam - chodziło mi o to, że ja sama przelewam pieniądze za rachunki, a nie moi najemcy, oni oczywiście płacą za media, ale bezpośrednio mnie. Myślałam, że to ma jakieś znaczenie.
Ale skoro przy ryczałcie nie ma kosztów, no to po ptokach.

To inna sprawa.
Proszę zapoznać się z interpretacją indywidualną dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie z 3 lutego 2009 r. (nr IPPB1/415-12/09-3/KS.

Przychodem do opodatkowania zryczałtowanym podatkiem dochodowym będzie otrzymana kwota czynszu wynikająca z umowy najmu. Otrzymane należności z tytułu opłat nie stanowią przychodu podlegającego opodatkowaniu ryczałtem pod warunkiem, że w umowie to najemca został zobowiązany do ponoszenia wydatków związanych z eksploatacją wynajmowanego lokalu.

Powrót