Odpisy (urodzenia,stanu cyliwnego,zgonu,rozwodu )

• Autor wątku Autor wątku Madeleine
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Madeleine

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
16 lat temu rozwiodlam sie w Polsce .Rok pozniej przeprowadzilam sie do Kanady.Wczoraj poszlismy wykupic tzw.marriage licence ,a pani w okienku zaspiewala mi o moj akt (odpisu?) rozwodu z Polski.

Prawde powiedziawszy,ja nie przypominanam sobie,zebym cos takiego dostala do reki od sadu (pamietam,ze po zawarciu zw.malzenskiego dostalismy z USC "opis zawarcia zw.malzenskiego"),natomiast papierku o rozwodzie nie mam.Na pewno nie mam.

Poszlismy 2x do sadu,oboje chcielismy "out" z naszego malzenstwa,dzieci nie milismy,majatkiem podzielilismy sie jak uwazalismy (kazde z nas bylo zadowolone z koncowej decyzji podzialowej),po drugiej rozprawie i otrzymamniu rozwodu powiedzielismy sobie "do wiedzenia" i koniec.

Zeby otrzymac marriage licence potrzebuje z Polski dokument o tym,ze sie rozwiodlam.Ktory mowi jasno,ze jestem ROZWIEDZIONA,a nie stale zamezna do mojego ex meza.

Jak ten dokument sie nazywa?
I gdzie go dostac?
Ile czasu trwa,zeby go dostac (mam rodzine mieszkajaca w Polsce)?
Jaka bedzie mniej wiecej oplata skarbowa za znaczek?

Z gory dziekuje za pomoc :)

Jeżeli odpis pozwu nie został doręczony ,nie oznacza to, że uczestnik sprawy nie może go
otrzymać.
Jeśli chce Pani uzyskać odpis samego wyroku, powinna Pani złożyć odpowiedni wniosek do sądu, który wydał orzeczenie (np. Proszę o wydanie odpisu wyroku rozwodowego z mojej sprawy z klauzulą prawomocności), wówczas nie ma wątpliwości, co do jego skuteczności.

No tak,tylko jak taki dokument dostac?
Moja siostra (jeszcze zamin cokolwiek zrobila,prosilam ja o to wczoraj,powiedziala,ze to jest niemozliwe - swoja droga ciekawa reakcja) powiedziala,ze jej nie wydadza tego dokumentu.Ja po to pismo nie wsiade w samolot i nie przyjade,wiec jak je dostac?
I w jakim urzedzie?
Czy jak ja napisze podanie i jej przesle (czyli bedzie tzw.oryginal) to jej dadza?

Pozew to ja dostalam,na rozprawe poszlam z przyjemnoscia i rozwod otrzymalam (z jeszcze wieksza przyjemnoscia),nie mam tylko tego pisemka,ktory zaswiadcza,ze moj ex to moj ex.Zreszta on juz ozeniony,z dziecmi i nowa zona.Bog z nimi :)

true napisał:
(...)Jeśli chce Pani uzyskać odpis samego wyroku, powinna Pani złożyć odpowiedni wniosek do sądu, który wydał orzeczenie (np. Proszę o wydanie odpisu wyroku rozwodowego z mojej sprawy z klauzulą prawomocności), wówczas nie ma wątpliwości, co do jego skuteczności.

Ja nie chce odpisu wyroku(u nas wyroku nie bylo,wina byla rozlozona 50/50,mysmy sie oboje chcieli rozwiesc,a nie winnic ),ja chce odpis aktu rozwodu.Pismo,ktore bedzie zaswiadczalo,ze jestem rozwiedziona.

Jak takie pisomo sie nazywa i gdzie je dostac?

Powrót