Odpłatność pisemnego uzasadnienia wyroku niezaskarżalnego

• Autor wątku Autor wątku pieszo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pieszo

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Dzień dobry.

Proszę o wyjaśnienia w sprawie odpłatności uzasadnienia wyroku niezaskarżalnego.

Przegrałem w Sądzie II instancji apelację o roszczenie z tyt. najmu mieszkania (byłem powodem) i wiem, że nie mogę zaskarżyć takiego wyroku do Sądu Najwyższego, jednak chciałbym poznać uzasadnienie (dostałem pocztą odpis samego wyroku).

Rozumiem, że zgodnie z Art. 387 kpc, uzasadnianie orzeczenia sąd drugiej instancji musiał sporządzić z urzędu (ale czy na piśmie, czy tylko ustnie do protokołu?) - czy w takiej sytuacji mój wniosek będzie podlegał opłacie (i jakiej)?

Pozdrawiam.

Czy nikt nie zna odpowiedzi?

A jakie były ustne motywy orzeczenia?

Nie mam pojęcia - Sąd nigdy mnie nie informował o planowanych rozprawach apelacyjnych (myślałem, że to standard?).

Zlóż pisemny wniosek o uzasadnienie - najwyżej sąd najpierw wezwie cię o opłatę. To chwilę potrwa.

Załóż sobie konto w portalu informacyjnym sądów powszechnych właściwym dla twojej apelacji (albo zaloguj się epuapem). Złóż wniosek o dostęp do swojej sprawy, tam będziesz miał plik audio z nagraniem rozprawy - odsłuchasz - będziesz wiedział co się działo na rozprawie oraz jakie są ustne motywy wyroku - wtedy zdecydujesz czy ciągnąć z uzasadnieniem pisemnym, czy nie.

Z całym szacunkiem, ale zamiast luźnych sugestii wykraczających poza moje pytanie, wolałbym otrzymać odpowiedź na dość konkretnie postawione pytanie: czy opisany wniosek podlega opłacie, czy nie.
Zwłaszcza że - wbrew temu co piszesz (jeśli się mylę - popraw mnie) - Sąd wcale nie miałby obowiązku wzywać mnie do opłacenia wniosku i mógłby z urzędu odrzucić mój nieopłacony wniosek, jeśli wniosek ten podlegał opłacie - stąd właśnie o opłatę pytam, a nie o odsłuchiwanie zapisu rozprawy (zwłaszcza że nie mam nawet pewności, czy dźwięk i/lub obraz były rejestrowane).

Powrót