Odpowiedź na apelację

• Autor wątku Autor wątku palmus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

palmus

Użytkownik
Odpowiedzi
81
Czy odpowiadając na apelację mogę składać inne wnioski niż tylko o jej oddalenie?
Mogą zostać uwzględnione?
Czy sąd apelacyjny może zmienić np. wyrok?

Zależy w jakim charakterze występujesz i co chcesz osiągnąć. Pytanie jest delikatnie mówiąc mocno ogólnikowe :-)

sąd odwoławczy może utrzymać wyrok, zmienić go lub uchylić do ponownego rozpoznania (dotyczy to całości lub części wyroku oraz uzasadnienia) . Odpowiedź na apelację to praktycznie tylko pismo, nie niesie za sobą żadnej faktycznej mocy (tzn, nie wiąże w żaden sposób sądu). Krótko mówiąc pisz co chcesz, sąd przeczyta, ale nie będzie związany ( nie musi rozpoznawać żadnych wniosków z tego pisma ani się do niego odnosić)

Sąd 1 instancji wydał wyrok,w mojej ocenie zbyt łagodny. Apelował skazany.Lepiej wnioskować w odpowiedzi na apelację o zmianę wyroku do sądu apelacyjnego,czy o ponowne rozpatrzenie przez sąd 1 instancji?

Czyli pozostaje wniosek o ponowne rozpatrzenie przez 1 instancję.Ale interesuje mnie wyłącznie wyrok.Jak to ująć w piśmie by zajęto się wyłącznie wyrokiem,bo reszta dla mnie jest ok.?

Jeśli chciałeś, żeby "zajęto się wyrokiem" to należało wnosić swoją apelację. Sąd nie może zrobić w tym momencie praktycznie nic na niekorzyść oskarżonego (po ew. uchyleniu wyroku i przekazaniu sprawy do ponownego rozpoznania na skutek uwzględnienia apelacji oskarżonego sąd pierwszej instancji też nie będzie mógł orzekać na niekorzyść oskarżonego).

palmus napisał:
Czyli pozostaje wniosek o ponowne rozpatrzenie przez 1 instancję.

Wniosek o uchylenie wyroku i przekazanie do ponownego rozpoznania jest wnioskiem apelacyjnym. Dlatego, tak jak napisał kolega Lanfaust:

Lanfaust napisał:
Odpowiedź na apelację to praktycznie tylko pismo, nie niesie za sobą żadnej faktycznej mocy (tzn, nie wiąże w żaden sposób sądu). Krótko mówiąc pisz co chcesz, sąd przeczyta, ale nie będzie związany ( nie musi rozpoznawać żadnych wniosków z tego pisma ani się do niego odnosić)

Powrót