Odpowiedź na brutalną apelację:) proszę o pomoc!!!

• Autor wątku Autor wątku jegomosc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jegomosc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

Sądzę się z PZU w sprawie polisy posagowej. Wygrałem w pierwszej instancji, teraz dostałem zawiadomienie o apelacji. Mam kilka pytan dotyczących odpowiedzi na apelację.

1. Czy w swojej odpowiedzi na apelację powinienem odnosić się do fragmentów apelacji i poddawać je krytyce, czy powinienem po prostu przedstawić swoje racje?

2. Pełnomocniczka PZU w swojej apelacji jest w mojej ocenie bardzo brutalna i to co pisze zahacza o obrazę sądu, pisze o "zupełnie bezprawnym" wyroku sądu, oczywistych błędach itp. To zgodne z dobrym prawniczym obyczajem?

3. Sąd I instancji nie przyznał mi całej wnioskowanej sumy. Czy sąd apelacyjny może przyznać mi więcej (lub też mniej) niż sąd I instancji, czy też może on jedynie zatwierdzić lub odrzucić wyrok sądu I instancji?

1. W odpowiedzi na apelację uzasadnione jest odniesienie się do zarzutów w apelacji i poddanie ich krytyce przy jednoczesnym potwierdzeniu słuszności wyroku sądu I instancji. Swoje racje przedstawiłeś w pozwie także powtarzać ich w mojej ocenie nie ma sensu. Odnieś się do zarzutów z apelacji w zakresie naruszenia prawa procesowego jak i materialnego przez sąd I instancji.

2. Może i jest to naruszenie dobrych prawniczych obyczajów ale postępowanie dyscyplinarne za takie zwroty nie grodzi pełnomocnikowi. Standardowa argumentacja :)

3. Apelację wniósł pozwany także jak sąd II instancji znajdzie podstawy to możesz i przegrać cały proces. Żeby dostać więcej musiałbyś wnieść apelację i zaskarżyć wyrok co do wysokości bo sąd II instancji rozpoznaje sprawę w granicach apelacji.

A czy istnieje coś takiego jak "rozszerzenie powództwa" w takim przypdku tj. nie złożyłem apelacji (bo zależało mi na czasie i gotów byłem przyjąć pieniądze) ale jako że i tak sprawa się przeciągnie to chciałbym zażądać więcej. Mogę coś jeszcze zrobić? Odpis apelacji otrzymałem wczoraj.

Art. 383 kpc W postępowaniu apelacyjnym nie można rozszerzyć żądania pozwu ani występować z nowymi roszczeniami. Jednakże w razie zmiany okoliczności można żądać zamiast pierwotnego przedmiotu sporu jego wartości lub innego przedmiotu, a w sprawach o świadczenie powtarzające się można nadto rozszerzyć żądanie pozwu o świadczenia za dalsze okresy.

Powrót