Odpowiedź na pozew o zapłatę.

• Autor wątku Autor wątku loi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loi

Użytkownik
Odpowiedzi
150
1.Firma windykacyjna nabyła jakość moja wierzytelność podobno, po etapie z e-sądem, gdzie zgłosiłem sprzeciw. Niedawno doszedł do mnie pozew z sądu rejonowego w moim mieście z pozwem od niej. Czyli standardowa jak mi się wydaje procedura w takich sprawach. Nie miałem dotąd do czynienia z sądami, więc zwracam się z prośbą o pomoc w zredagowaniu odpowiedzi na pozew. Chodzi o argumenty, których mogę użyć.

Nie prezentują żadnych dokumentów źródłowych. Powołują się na jakąś umowę pożyczki niby zawarta ze mną i bank, i dołączyli wyciąg z ksiąg rachunkowych i ewidencji analitycznej funduszu sekurytyzacyjnego.
Umowę cesji też też jedynie w części ogólnej, ale szczegóły są w załącznikach, na płycie CD, której nie chcą udostępnić zasłaniając się danymi osobistymi innych osób, jak rozumem chodzi o innych dłużników /"dłużników". Jest dołączona tabelka na ksero zatytułowana wyciąg z elektronicznego załącznika z moimi danymi i kwota wierzytelności, ale raczej nie budzi ona wiarygodności, nie poparta choćby jakimś oświadczeniem o zgodności z oryginałem.

Załączyli tez ksero wezwania do zapłaty, którego nie otrzymałem nigdy, a które, nawet z ksero załączonego do akt widać, nie nosi oryginalnego podpisu tylko jest "ostemplowane".

2. Co mam zrobić, jeśli się zdarzy, ze np. wycofają pozew przed rozprawa, a ja dostałem pismo, ze mnie wpisali do rejestru dłużników. W sposób domagać się wypisania z niego? Złożyć pozew do sadu? Jeśli tak, to w oparciu o jakie artykuły. Zależy mi na doprowadzeniu sprawy do jakieś finału a nie pozostawaniu w sytuacji niepewności, bo skoro nic nie pożyczałem, to taka sytuacja jest niedopuszczalna.

Powrót