odpowiedz na pozew

• Autor wątku Autor wątku gin72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gin72

Użytkownik
Odpowiedzi
53
czy musze zlozyc w konkretnym termninie przed rozprawa czy moge to zrobic w dniu rozprawy a wlasciwie na sprawie ,chodzi mi o pisemna odpowiedz

O ile dobrze pamiętam w ciągu 7 dni poleconym.

to mam list do sadu wyslac :?: a nie moge zaniesc i poprosic o dolaczenie do akt :?:

Można iść do sądu i złożyć osobiście dokumenty. Ale można też wysłać poleconym priorytet z uwzględnieniem numeru sprawy (sygnatura akt). Nie trzeba prosić, żeby dołączyli do akt. Jeśli się poda numer sprawy, to sami dołączą.

Jestem po długim procesie o podwyżkę alimentów i odpowiedź na pozew czy na inne pismo dotyczace sprawy nie było terminu, raz otrzymałam pismo od adwokata mojego "eks" dosłownie przed rozprawą i też była ważna.Ja również składałam pismo na rozprawie,na samym początku.Z tym,że trzeba się liczyć ,że strona przeciwna może wnieść o odroczenie sprawy,żeby móc zapoznać się z pismem.Jeśli jest to dla Ciebie niekorzystne to lepiej wyślij listem poleconym za potwierdzeniem odbioru.Pamiętaj,że musisz dołaczyć tam dwa egzemplarze dla sądu i dla strony przeciwnej.

[cytat="gin72"]to mam list do sadu wyslac :?: a nie moge zaniesc i poprosic o dolaczenie do akt :?:[/cytat]

Nie musisz wysyłać listu. Taką procedurę stosuje się wówczas, gdy Sąd mieści się daleko od Twojego miejsca zamieszkania i wiąże się to z długim dojazdem np. pociągiem.
Jeśli mieszkasz w miejscowości tej samej, w której znajduje się Sąd, to najlepiej pójść do Sądu i złożyć pismo w Biurze Podawczym Sądu , w trzech egzemplarzach - na jednym z egzemplarzy prosić o postawienie pieczęci i ten egzemplarz będzie dla Ciebie jako dowód, że złożyłaś dokument z określeniem terminu złożenia.
:wink:

Powrót