Odpowiedź na reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową.

• Autor wątku Autor wątku sebikzmc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebikzmc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Zakupiony w zeszłym roku w sklepie internetowym dysk komputerowy zaczął źle działać i 8 stycznia 2015 roku napisałem do sklepu maila z reklamacją z tytułu niezgodności towaru z umową oraz odesłałem zabezpieczony sprzęt. 14 stycznia otrzymałem odpowiedź, że nie stwierdzili usterki i sprzęt jest zgodny z umową. Bezzwłocznie odpisałem im na czym konkretnie polega problem i dzisiaj otrzymuję maila, że potwierdzają usterkę. Problem w tym, że w mailu znalazła się m.in. następująca treść:
Dysk twardy wraz z ekspertyzą z naszego serwisu przekażemy do
serwisu producenta, który w takim wypadku nie powinien odrzucić
gwarancji.
A ja w pierwszym mailu z reklamacją jasno napisałem:
żądam doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową poprzez wymianę towaru na nowy
Co zrobić? Sprzedawca nie może chyba oddawać dysku do serwisu bez mojej zgody.
Sprzedawca - sklep internetowy, Kupujący - ja, osoba prywatna, nie firma.

Trzeba było ominąć całkiem sklep i wysłać dysk do producenta. 3 dni i miałbyś nowy. Jaki to dysk ?

Dysk Toshiba 3,5" wewnętrzny 500GB. Zareklamowałem dysk w sklepie, w którym dysk został zakupiony, gdyż nie znalazłem możliwości reklamowania dysku bezpośrednio u producenta.

Chodzi mi bardziej o odpowiedź sklepu. O to, że nie ustosunkowali się do mojego żądania, lecz robią po swojemu.

Zgadza się Toshiba tylko u sprzedawcy.
sebikzmc napisał:
Sprzedawca nie może chyba oddawać dysku do serwisu bez mojej zgody.
No to Ci go odda.

Jeśli się zgodzisz, wyślą go do producenta. producent odeśle im nowy, taką mają procedurę.

Powrót