M
matrax.onss
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam!
Mój znajomy dostał karę grzywny w wysokości "100 stawek dziennych grzywny w wymiarze po 12 zł każda". Ma bardzo ciężką sytuację finansową. Mają jedno dziecko w wieku szkolnym, ani on ani jego zona nie pracują, dodatkowo jest częściowo niezdolny do prac fizycznych z powody wypadku który przeszedł kilka lat wcześniej (nie związanym z wyrokiem). Wysłali do sądu pismo/wniosek o umorzenie kary grzywny. Otrzymali odpowiedź, iż sąd nie umarza tej kary oraz następujące uzasadnienie:
Dostali również jakoby załącznik następującej treści:
Pouczenia już nie przepisywałem bo chyba wszędzie wygląda tak samo.
I tu właśnie pojawiają się moje pytania.
1. O co chodzi w części uzasadnienia, w której napisano że nie została przeprowadzona egzekucja skoro znajomy dostał wezwanie do zapłaty w terminie 30 dni (właśnie po tym wezwaniu, napisał wniosek o umorzenie)
2. O co chodzi z zażaleniem, które może napisać, czemu miało by służyć, jak by miało wyglądać i co można by było dzięki niemu zyskać.
Proszę o szybką pomoc i z góry dziękuje.
Mój znajomy dostał karę grzywny w wysokości "100 stawek dziennych grzywny w wymiarze po 12 zł każda". Ma bardzo ciężką sytuację finansową. Mają jedno dziecko w wieku szkolnym, ani on ani jego zona nie pracują, dodatkowo jest częściowo niezdolny do prac fizycznych z powody wypadku który przeszedł kilka lat wcześniej (nie związanym z wyrokiem). Wysłali do sądu pismo/wniosek o umorzenie kary grzywny. Otrzymali odpowiedź, iż sąd nie umarza tej kary oraz następujące uzasadnienie:
Cytowanym wyrokiem Jxxxxx xxxxx został skazany na karę stu stawek dziennych grzywny w wymiarze po dwanaście złotych każda, w związku z tym wniósł on o jej umorzenie, co motywował brakiem środków finansowych oraz przebytym wypadkiem.
Sąd wskazuje, że zgodnie z art. 51 kkw sąd może umorzyć karę grzywny, jeżeli skazany nie może jej uiścić a wykonanie jej na innej drodze okazało się niemożliwe lub niecelowe.
W przedmiotowej sprawie orzekanie o umorzeniu kary grzywny byłoby przedwczesne, bowiem wobec skazanego nie została jeszcze przeprowadzona egzekucja. Ponadto kara grzywny zgodnie z art. 46 § 1 kkw podlega wykonaniu w zastępczej formie izolacyjnej lub postaci pracy na cele społeczne użyteczne, co również uzasadnia decyzję o jej nieumarzaniu.
Uwzględniając powyższe, na podstawie skazanych przepisów, Sąd Rejonowy postanowił jak w sentencji.
Dostali również jakoby załącznik następującej treści:
Na podstawie - zarządzenie przysługuje prawo wniesienia zażalenia
POUCZENIE:
Pouczenia już nie przepisywałem bo chyba wszędzie wygląda tak samo.
I tu właśnie pojawiają się moje pytania.
1. O co chodzi w części uzasadnienia, w której napisano że nie została przeprowadzona egzekucja skoro znajomy dostał wezwanie do zapłaty w terminie 30 dni (właśnie po tym wezwaniu, napisał wniosek o umorzenie)
2. O co chodzi z zażaleniem, które może napisać, czemu miało by służyć, jak by miało wyglądać i co można by było dzięki niemu zyskać.
Proszę o szybką pomoc i z góry dziękuje.