Janusz.C.M.
Administrator
- Odpowiedzi
- 36 617
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
21paula12 napisał:Ja mam troche inne pytanie. Otoz jest taka strona ekorki.net gdzie kiedys zamiescilam ogloszenie i tam jest moje nazwisko, numer tel, e-mail. Chcialalm to usunac ale na tej stronie nie ma takiej opcji! Nie ma tez o tworcy nic napisane ani zaden kontakt nie jest podany. Tak wiec znalazlam ich fanklub page na fb i szukalam admina ale tez nie bylo napisane, napisalam na wall ale moje posty chyba automatycznie sa kasowane. Jestem napisane, ze zamieszczajac tam ogloszenie zgadzam sie na regulamin szukalam regulaminu a tu nie ma zadnego. Gdzie sie zglasza takie strony internetowe? co teraz zrobic?
Zgłaszasz się przez formularz egiodo, a potem dosyłasz im kopie wydrukowaną zgłoszenia drogą pocztową - poleconym. Około 2 tygodni powinieneś być wszędzie wpisany.- jak wygląda sam proces dodawania bazy danych (ile czeka się na dodanie, jak jesteśmy o tym informowani, koszty itp)
Jeżeli ty będziesz właścicielem i administratorem danych to raczej tak.- czy później w polityce prywatności czy regulaminie muszę zamieszczać swoje dane osobowe i jeśli tak czym grozi nie danie takich informacji
Ma do tego prawo, a raczej do sprawdzenia procedur, które musisz wdrożyć - procedur poufności danych ich przetwarzania, polityki haseł... itd...- czy GIODO sprawdza sposoby zabezpieczeń serwisów (kody, skrypt)
U mnie w firmie jeszcze nie gościli. Może dlatego, że w podaniu podałem realne warunki przechowywania danych- czy GIODO prowadzi jakieś kontrole
1. Sprawdzają czy zachowałeś Ty/Twoja firma wszystkie wdrożone procedury, które miały temu zapobiec.- co się dzieje jeżeli okazało by się, że ktoś się włamał do serwisu i wykradł bazę danych i ją gdzieś zamieścił
orazdzierżawa samej infrastruktury (przestrzeni dyskowej, serwera, usługi hostingu wirtualnego) nie jest "powierzeniem danych osobowych" i nie wymaga podpisania oddzielnej umowy.
. Jak to w końcu z takimi umowami jest ?Zastosowanie mają jednak zapisy o tajemnicy telekomunikacyjnej zgodnie z Ustawą Prawo Telekomunikacyjne zawarte w Art 159 oraz art. 14 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną.
1) posiadam już bazę danych i w tej bazie danych jest np. 10 tabel, ale tylko w1 są przechowywane dane osobowe to i tak zgłaszam całą bazę danych tj 10 tabel ?
Nie, Twoją bazę danych (pierwsze znacznie) może stanowić wszystko na czym da się zapisać informacje (oczywiście uwzględniając politykę bezpieczeństwa danych osobowych). Tylko wtedy na obydwu portalach musisz w polityce i w regulaminie odwoływać się do tego samego właściciela bazy danych i administratora.2)Zakładając, że posiadam już bazę danych zarejestrowaną w GIODO i chcę utworzyć inny portal i dodam do zarejestrowanej bazy danych kolejną tabele (do 2 portalu) z danymi osobowymi to czy muszę znów rejestrować bazę danych innego portalu ?
Zależy teraz do jakich celów, przypuszczam że coś w styl newslettera, w którego zastosowaniu nie zachodzą w przesłanki wskazane w art. 43 ust. 1 ustawy, zwalniające z obowiązku zgłoszenia zbioru danych osobowych do rejestracji.3) I jeszcze jedno pytanie tak z czystej ciekawości, jeżeli w badzie danych mam przechowywać z danych osobowych tylko e-mail to baza podlega rejestracji, ale co jeżeli e-mail zostanie dodany do bazy jako zaszyfrowany (będzie to jakiś ciąg znaków) i na potrzeby jakiejś dalszej komunikacji ten e-mail byłby odszyfrowywany to czy taka baza danych musiała by być zarejestrowana?
Art. 43. 1. Z obowiązku rejestracji zbioru danych zwolnieni są administratorzy danych:
1) zawierających informacje niejawne,
1a) które zostały uzyskane w wyniku czynności operacyjno-rozpoznawczych przez funkcjonariuszy organów uprawnionych do tych czynności,
2) przetwarzanych przez właściwe organy dla potrzeb postępowania sądowego oraz na podstawie przepisów o Krajowym Rejestrze Karnym,
2a) przetwarzanych przez Generalnego Inspektora Informacji Finansowej,
2b) przetwarzanych przez właściwe organy na potrzeby udziału Rzeczypospolitej Polskiej w Systemie Informacyjnym Schengen oraz Wizowym Systemie Informacyjnym,
2c) przetwarzanych przez właściwie organy na podstawie przepisów o wymianie informacji z organami ścigania państw członkowskich Unii Europejskiej,
3) dotyczących osób należących do kościoła lub innego związku wyznaniowego, o uregulowanej sytuacji prawnej, przetwarzanych na potrzeby tego kościoła lub związku wyznaniowego,
4) przetwarzanych w związku z zatrudnieniem u nich, świadczeniem im usług na podstawie umów cywilnoprawnych, a także dotyczących osób u nich zrzeszonych lub uczących się,
5) dotyczących osób korzystających z ich usług medycznych, obsługi notarialnej, adwokackiej, radcy prawnego, rzecznika patentowego, doradcy podatkowego lub biegłego rewidenta,
6) tworzonych na podstawie przepisów dotyczących wyborów do Sejmu, Senatu, Parlamentu Europejskiego, rad gmin, rad powiatów i sejmików województw, wyborów na urząd Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, na wójta, burmistrza, prezydenta miasta oraz dotyczących referendum ogólnokrajowego i referendum lokalnego,
7) dotyczących osób pozbawionych wolności na podstawie ustawy, w zakresie niezbędnym do wykonania tymczasowego aresztowania lub kary pozbawienia wolności,
8) przetwarzanych wyłącznie w celu wystawienia faktury, rachunku lub prowadzenia sprawozdawczości finansowej,
9) powszechnie dostępnych,
10) przetwarzanych w celu przygotowania rozprawy wymaganej do uzyskania dyplomu ukończenia szkoły wyższej lub stopnia naukowego,
11) przetwarzanych w zakresie drobnych bieżących spraw życia codziennego.8) przetwarzanych wyłącznie w celu wystawienia faktury, rachunku lub prowadzenia sprawozdawczości finansowej,