Odpowiedź z sądu.

• Autor wątku Autor wątku Mariusz39
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mariusz39

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Proszę o wyjaśnienie mi pewnej kwestii.
Dostałem prawomocny wyrok sądowy pozbawienia wolności na okres 10-ciu miesięcy. Złożyłem wniosek o odroczenie wykonania kary na pół roku ze wzgledu na stan zdrowia. Z polecenia sądu miałem zgłosić sie do lekarza sądowego , co też uczyniłem. Wizytę miałem pod koniec września i do tej pory nie otrzymałem żadnej odpowiedzi z sądu co do mojego wniosku. Jak długo to może potrwać i czy mam jakoś dowiadywać się osobiście, czy czekac na odpowiedź? proszę także o odpowiedź na pytanie czy jest taka możliwość szybszego zwolnienia mnie z aresztu ,czy też będę musiał odbyc cały wyrok 10-ciu miesięcy?
Z poważaniem : Mariusz.

Możliwości może być co najmniej kilka (biegły ociąga się z opinią, akta utknęły w Sądowej szafie, decyzja Sądu już zapadła a Ty nie odebrałeś prawidłowo awizowanej przesyłki z jej odpisem itp), więc trudno gdybać. Skontaktuj się z Sądem to pewnie się dowiesz jaki jest stan sprawy.

[cytat:3nhdqbqd]
czy też będę musiał odbyc cały wyrok 10-ciu miesięcy?
Z poważaniem : Mariusz.
[/cytat:3nhdqbqd]
Teoretycznie po połowie kary możesz starać się o zwolnienie warunkowe ale musisz odbyć nie mniej niż 6 mies. tej kary., po tych 6 mies. możesz starać się o zwolnienie z zakł karnego, co nie oznacza, że je otrzymasz ale mało prawdopodobne, że odsiedzisz całe 10 mies.

Powrót