Odpowiedzialność i konsekwencje za niezapłaconą kartę/grzywnę. Co dalej?

• Autor wątku Autor wątku polis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polis

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Witajcie. Poproszę o Waszą opinię i odpowiedzi. Pytam o status niezapłaconej grzywny za kolizję drogową w sądzie u naszych sąsiadów.

W 2012r Bochum przez nieuczciwego kolegę Polaka zostałem wrobiony w kolizję drogową z mojej winy (drobne uszkodzenie prywatnego samochodu i odjechanie z miejsca zdarzenia). Jak pamiętam Sąd drogą korenspondencyjną orzekł 600 Eur kary do zapłacenia kiedy wyjeżdżałem z DE. Nie wiedziałem co z tym zrobić i do tej pory nie wywiązałem się z tego obowiązku względem administracji i nie zapłaciłem grzywny. Mieszkam w PL.

Nie mam też wszystkich dokumentów tej sprawy ponieważ dokumenty zapewne przychodziły na adres tymczasowego miejsca zamieszkania w DE kiedy mnie już tam nie było a osoby które tam przebywały mnie oszukały. Do PL nic mi nie przyszło mimo podawania mojego polskiego dowodu z miejscem zamieszkania w urzędach przy załatwianiu pracy i meldunku.

1. Jakie są obecnie konsekwencji niedopełnienia mojego obowiązku zapłaty grzywny dla sądu/urzędu niemieckiego?
2. Czy figuruję w rejestrze/czarnej liście osób, która spowoduje moje zatrzymanie przez służby podczas kontroli drogowej lub na lotnisku jeśli wjadę na teren Austrii lub Niemiec? Jak mogę to sprawdzić? Co mi grozi?
3. Czy Austria i Niemcy są powiązani systemem sadowym jeśli chodzi o mój przypadek?

polis napisał:
1. Jakie są obecnie konsekwencji niedopełnienia mojego obowiązku zapłaty grzywny dla sądu/urzędu niemieckiego?
2. Czy figuruję w rejestrze/czarnej liście osób, która spowoduje moje zatrzymanie przez służby podczas kontroli drogowej lub na lotnisku jeśli wjadę na teren Austrii lub Niemiec? Jak mogę to sprawdzić? Co mi grozi?
3. Czy Austria i Niemcy są powiązani systemem sadowym jeśli chodzi o mój przypadek?

1. Prokuratura może wszcząć postępowanie egzekucyjne w Polsce, tzn wysłać do Poana polskiego komornika.

2. Tak. Może Pan zostać zatrzymany i jeżeli nie zapłaci Pan grzywny od razu kara grzywny może być zamieniona na karę pozbawienia wolności.

3. Nie

@Dulnikowski: Jakie są podstawy Pana twierdzeń?
Znalazłem informacje w internecie na temat przedawnień grzywny 3 lat i 5 lat.
Czy ktoś posiada wiedzę w tym zakresie większą niż kolega użytkownik wyżej?

O przedawnienie się nie pytałeś. Przedawnienie zależy od wysokości kary, tzn ilości stawek dziennych kary ( Tagessatz ). Ponadto przedawnienie przerywane jest każdą próbą egzekucji należności, tzn czas zaczyna się liczyć od nowa.

@dulnikowski: Dziękuję za Twoją opinię, to cenne co napisałeś. Czy wiesz może jak odpytać taki rejestr skazanych w Niemczech z pytaniem czy tam figuruję?

Powrót